Řepkový olej – opěvovaný olejový král?
Autor příspěvku: host

Řepkový olej – opěvovaný olejový král?

Řepkový olej míval velice špatnou pověst a nyní opět začíná nabývat svou ztracenou popularitu. Po vzoru Německa je doporučován mnoha lékaři jako velmi zdravá alternativa olivového oleje. Mají pravdu? Odpověď není jednostranná, jeho působení na náš organismus opět záleží naČíst více

Sladké mámení – část II
Autor příspěvku: host

Sladké mámení – část II

Kolik cukru je tedy správně? V dnešní době se průměrná spotřeba cukru pohybuje mezi 120 – 200 gramy na osobu za den, což je 4x-7x více než denní maximum. Pro zdravého dospělého člověka je maximální denní dávka přidaného cukru 30gramů.Číst více

Sladké mámení – část I
Autor příspěvku: host

Sladké mámení – část I

Víte, kolik sníte za den cukru? A kolik ho sní vaše děti? Je pravda, že většina z nás by asi nejedla cukr přímo z cukřenky, ale asi zas až tak nepřemýšlíme o tom, kolik je ho obsaženo v nápojích, pokrmech,Číst více

Rostliny, které nahradí veganům maso
Autor příspěvku: host

Rostliny, které nahradí veganům maso

Vegani, ještě víc než vegetariáni, potřebují dobře kombinovat zdroje bílkovin. Jedině při konzumaci všech esenciálních aminokyselin je tělo schopné si vytvořit bílkoviny, které jsou důležité pro správné fungování a stavbu našeho organismu. Zapřisáhlí masožrouti tvrdí, že jedině maso a mlékoČíst více

Sója jako náhražka masa
Autor příspěvku: host

Sója jako náhražka masa

Lze sóju použít jako plnohodnotnou náhražku masa?    Dlouho se tradovalo, že sója je díky svému obsahu bílkovin ideální alternativa k masu.  V poslední době se ale začínají objevovat polemiky, zda je tato plodina pro nás vůbec vhodná. Jako uČíst více

Kumary
Autor příspěvku: host

Kumary

jinak označované jako batáty, sladké brambory, v anglicky mluvících zemích je najdete pod jménem „yam“ a ve východní Africe jim říkají „ochránci dětí“, jsou výborným zdrojem beta-karotenu a antioxidantů.   Původně pochází z latinské Ameriky a k nám do Evropy jeČíst více

Prášek do pečiva nebo jedlá soda?
Autor příspěvku: host

Prášek do pečiva nebo jedlá soda?

Prášek do pečiva Prášek do pečiva je složen z jedlé sody, dihydrogenfosforečnanu vápenatého a plnidla ve formě pšeničné mouky (pro bezlepkáře použijte kukuřičnou). Už asi vidíte, kde je zakopaný pes … ano, v tom strašně dlouhém názvu. Poněvadž o jedléČíst více

Dýňová semínka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Dýňová semínka

Máte vysoký krevní tlak? Vysoký krevní cukr? Zvětšenou prostatu? Nemůžete spát? Trpíte stresovým vypětím? Tak šup do obchodu pro čerstvá, nesolená a nepražená dýňová semínka.   O dýňových semínkách je známo, že mají mnoho pozitivních účinků. Že jsou protizánětlivá, podporujíČíst více

Pstruh
Autor příspěvku: host

Pstruh

Rády bychom vám představily pstruha. Pstruzi byli totiž zařazeni  mezi 5 nejzdravějších ryb vhodných ke konzumaci. Pstruhů je spousta druhů a protože nejsme rybáři, přesné rozdělení necháme na odbornících. Co vám však s jistotou můžeme povědět je, proč máme pstruhyČíst více

Dýně – vynikající 2 v 1
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Dýně – vynikající 2 v 1

Dýně, sezónní oranžová zelenina, představuje skvělou „dva v jednom“ zeleninu. Dýně se dá přidat do všeho. Můžeme z ní připravit skvělé dýňové sušenky nebo muffiny, polévku, ravioli nebo jako pečenou přílohu k masu či rybě třeba s červenou cibulí, česnekemČíst více