Zdravý špajz

Každý, kdo zavítá na naše stránky, už asi někdy přemýšlel o tom, co by takový zdravý špajz měl obsahovat.

Následující seznam je výčet potravin, které pokládáme za zdravé a ze kterých vaříme. A kdyby Vás zajímalo, jak dlouho které potraviny vydrží, podívejte se na příspěvek o skladování potravin.

Pečivo
kupujeme čerstvé nebo pečeme
pečivo a chléb z tmavé, celozrnné mouky (ideálně bez pšenice) – špaldové, pohankové, žitné atd

Podle našich receptů si můžete upéct například žitný nebo banánový chleba.

Těstoviny
přednostně celozrnné
selekce těstovin – dle chuti a ideálně bez (klasické bílé) pšenice – špaldové, pohankové, žitné, kukuřičné, rýžové
I přes to, že v receptu použijeme například fusilli a vy máte zrovna jenom špagety – nevadí. Použijte to, co máte, a vařte s tvary, které se vám líbí.

Obiloviny, zrna a mouky z nich
selekce obilovin na pečení, ranní kaše a jiné
obiloviny bez lepku – jáhly, pohanka, kukuřice, amarant, quinoa (quinoa sice není obilovina, ale jako jedna se chová a proto jsme ji sem zařadily)
obiloviny s lepkem – žito, špalda, ječmen, oves, bulgur


Ranní kaše
ovesná, pohanková, kukuřičná, quinoová, jáhlová, rýžová
doporučujeme 2 typy (ale můžete i víc!), které můžete střídat dle chuti


Rýže

přírodní hnědá rýže
rýže basmati
divoká rýže (stačí malý pytlík)


Luštěniny

čočka – dle chuti
fazole – dle chuti

+ cizrna na hommus

u nás ve špajzu najdete
čočka klasická hnědá, beluga modrá i puy zelená
čočka červená, žlutá, bílá – rychle se vaří (cca do 20 minut) na dahl, do placiček či do polévek
fazole – červené, bílé, bílé obří, černé, adzuki, mungo, pinto, navy, černé oko, cizrna

Mléka a mléčné alternativy
mléko – rýžové nebo mandlové mléko, mléko z quinoi či různých ořechů, kozí, nebo ovčí
pozn. sójové mléko bychom rády zařadili, ale nemůžeme prozatím najít kvalitního výrobce/dovozce tradičně vyráběhého sojového mléka. Dostupné alternativy na českém trhu se nám prozatím nezdají adekvátní.
jogurty – kravský, kozí, ovčí
sýry – kozí, ovčí a občas i kravský
máslo – kravské, kozí, ovčí

Sojové výrobky
tofu, tempeh, miso

Oleje
olivový olej extra virgin – na saláty a na přípravu pokrmů za studena
olivový nebo slunečnicový olej na pečení (zkontrolujete etiketu, že je vhodný na pečení)
sezamový olej
lněný olej
za studena lisované ořechové oleje – dle vás
kokosový tuk

doporučené oleje pro teplou kuchyni


Ocet

balsamikový
přírodně kvašený jablečný ocet


Sojové omáčky

shoyu
tamari

Cukr a sladidla
demerara
muskavado
stevia
melasa
med

Sůl
mořská sůl

Čerstvé ořísky
selekce oříšků a semínek dle chuti a nálady

ale nesmějí chybět
mandle, sezamová semínka, lněná semínka

Jiné
bylinkové čaje, zelené, černé, bílé, čaj rooibos, bez příchutí!
čaj z kořene pampelišky
vláknina psyllium
tahini (sezamová pasta) a ořechová másla (kešu, mandle, para)
karob nebo hořká 70% čokoláda

Ovoce
dle chuti – týdně barvy duhy – žluté, červené, fialové, zelené

Zelenina
dle chuti – týdně barvy duhy – žluté, červené, fialové, zelené

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest