Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Recenze: Vyměň chemii za jídlo
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Recenze: Vyměň chemii za jídlo

V listopadu 2020 vyšla v nakladatelství Alferia kniha polské autorky Julity Batorové Vyměň chemii za jídlo, na kterou jsem se těšila a byla jsem zvědavá, jak si autorka s tímto aktuálním tématem poradí.

Kniha je pojatá velmi osobně, což rozhodně není na škodu, spíš to přidává na věrohodnosti. Podobně jako mnoho autorů, i paní Batorovou ke změně životosprávy přivedl nevalný zdravotní stav vlastní rodiny. A tak začala pátrat a hlavně číst složení potravin. Mnohdy to bylo čtení velmi znepokojivé. A o tom právě pojednává tato publikace. O tom, že surovina není potravina, že přírodně identické aroma není tak úplně přírodní atd. V knize najdete 20 kapitol, které se zabývají mj. cukrem, vejci, zeleninou, mlékem, masem, tuky, solí, instantními pokrmy, nápoji, vodou, léky i stravou domácích zvířat … A nakonec se ve zkratce zmiňuje i o nádobí a způsobech přípravy pokrmů. 

Nečekejte návod, jak se správně stravovat, ale spíše rady, jak upravit svůj nákupní košík, abyste místo živin nekonzumovali chemikálie.

Co se mi líbí:

  • Přes 50 jednoduchých receptů
  • Detailní seznam potravinářských aditiv a jejich účinky na naše zdraví
  • Tipy, jak „propašovat“ zdravé potraviny do dětského jídelníčku
  • Informace o tom, jaké všechny látky se mohou nacházet v různých kupovaných výrobcích a zda jsou prospěšné či nikoli
  • Čtivé i pro laika

Možná vás nenadchnou úplně všechny recepty, jsou určeny pro polskou kuchyni, která má trochu jiná specifika a chutě než ta naše. Na druhou stranu, proč nezkusit uvařit něco od sousedů, že?

Tuhle publikaci bych doporučila všem, kdo stojí na začátku cesty ke zdravější stravě a neví kde začít. Je také vhodná pro všechny babičky a dědečky, jejichž vnoučata se rodiče snaží živit zdravě. Možná i leckterý partner zdravě žijící ženy by mohl knize dát šanci.

 

Knihu si můžete koupit např. zde.

 

vaše Ivet