Hot Cross Buns – kořeněné velikonoční buchty
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Hot Cross Buns – kořeněné velikonoční buchty

Typické anglosaské velikonoční pečivo, které se jí na Velký pátek. V České republice ho můžete koupit například v Marks and Spencers. Naše verze je bez pšenice a bez laktózy, a chutná stejně skvěle.

Suroviny:

35 g čerstvého droždí

3/4 hrnku teplého mléka (2 polévkové lžíce ovesného mléka,  zalité horkou vodu a rozmíchané)

3 1/2 hrnku žitné mouky

1/4 hrnku cukru demerara

1/2 čajové lžičky (ČL) soli

koření (1/2 ČL zázvoru, 1/2 ČL kardamonu, 1 ČL skořice)

4 ČL změklého ghí

2 bio vejce pokojové teploty

3/4 hrnku nesířených a nedoslazených rozinek

domácí marmeláda

Příprava:

V misce smíchejte 1 hrnku teplého mléka a lžičku cukru. Přidejte droždí, důkladně promíchejte a počkejte 5 – 10 minut, dokud nenabyde.   Ve větší míse promíchejte 3 hrnky mouky, sůl, koření a cukr. Ve směsi udělejte důlek a přidejte naběhlé droždí, ghí, vajíčka a zbytek mléka. Dřevěnou lžící, nebo v robotu důkladně promíchejte, dokud není směs konzistentní a lehce lepivá. Pak přidejte rozinky.   Následuje hnětení, buď v robotu na malé otáčky, nebo budete muset zapojit ruce. Těsto se bude lepit, proto si je raději pořádně navlhčete. Hněťte asi 10 minut, až bude směs pořádně promáchaná, ale díky žitné mouce se bude pořád krapet lepit. Zkuste z těsta uplácat kouli, kterou přikryjete utěrkou a necháte asi 2 hodiny kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.   Po dvou hodinách vyklepnete těsto na vál a postupně ho budete dělit, dokud nezískáte 16 kousků. Z těch (namočenýma rukama) uplácáte buchty/bochánky, které dáte na plech (vyložený pečícím papírem).  Mezi jednotlivýma kouskama si nechte asi 2 cm místo.   Do těsta můžete nožem udělat kříž, krájejte ale hodně hluboko. Přikryjte utěrkou – ideálně tak, aby se utěrka nedotýkala těsta, jinak se vám přilepí – a nechte odpočívat ještě zhruba půl hodiny.   Mezitím rozehřejte troubu na  200°C a bochánky budete péct zhruba 12 minut. (před pečením můžete potřít vajíčkem rozšlehaným s mlékem, ale těsto tím spíš zpórovatí, jako v našem případě).   Nakonec ozdobíte domácí marmeládou nebo medem, aby vynikl křížek.