Bramborový salát s avokádem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Bramborový salát s avokádem

Avokádo je úžasná plodina, která obsahuje hromadu draslíku (dokonce víc než banány), vitamínu K, vlákniny a hlavně mono-nenasycených mastných kyselin. Navzdory vysokému obsahu tuku je avokádo skvělé při problémech s oběhovým systémem, pomáhá eliminovat záněty a může snižovat hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. Díky vyššímu obsahu vitamínu E prospívá i srdci.

 

Suroviny:

(pro 2 osoby)

aspoň 1 zralé avokádo

6 – 8 menších brambor uvařených ve slupce

2 lžíce panenského olivového oleje

špetka soli

čerstvě namletý pepř (tak ze 3 kuliček)

pažitka

lžíce slunečnicových semínek

 

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme na kousky nakrájenou pažitku. Vše důkladně promícháme a vysypeme na mísu, ve které budeme servírovat salát. Nakonec přidáme kousky nakrájené avokádo, lehce promícháme, posypeme slunečnicovými semínky a můžeme podávat.

Tip: Pažitku můžete nahradit třeba čerstvou řeřichou.