Grilované tofu se salsou z červené řepy
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Grilované tofu se salsou z červené řepy

Lehké jídlo z červené řepy a marinovaného tofu. Měkké a nasládlé rubínové kousky ovoněné pomerančem a zázvorem s nejpovedenější formou vyráběného sójového sýra.

Suroviny: (pro 4 osoby)

  • 2 červené řepy
  • 1 cm kousek zázvoru
  • šťávu z 1 pomeranče
  • 4 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • pepř a sůl
  • 4 balíčky marinovaného tofu
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 pomeranč nakrájený na klínky k podávání

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do hrnce, zalijte horkou vodou a vařte do změknutí, přibližně 10-15 minut. Pak slijte vodu a nechte řepu trochu zchladnout. 
  2. Kousek zázvoru oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Potom ho dejte do mixéru, přilijte pomerančovou šťávu, sójovou omáčku a olej a rozmixujte.
  3. Plátky řepy nakrájejte nadrobno, dejte do mísy a zalijte pomerančovo-zázvorovou zálivkou. Promíchejte a podle chuti opepřete a dosolte.
  4. Gril v troubě rozehřejte na 150 stupňů. Pánev rozehřejte nasucho na mírném ohni (stupeň 2-3), dejte na ni sezamová semínka a lehce je opražte, zvýrazníte jejich chuť. 
  5. Kostky tofu dejte na plech potažený pečicím papírem a z obou je stran ogrilujte – trvá to asi pět minut z každé strany. Tofu by mělo mít mírně křupavé okraje.
  6. Na nahřáté talíře navrstvěte salsu, přidejte tofu a nakonec posypte sezamovými semínky.