Kořeněná polévka z dýně a pórku

Kořeněná polévka z dýně a pórku

Hlavními hvězdami této jednoduché dýňové polévky jsou protizánětlivá koření k posílení imunitních funkcí – kurkuma, česnek a černý kmín. Černý kmín jsou ve skutečnosti jedlá drobná semínka černuchy, byliny s krásnými bleděmodrými květy a léčivými účinky. Stimuluje imunitní systém a působí jako karminativum – ulehčuje zažívání. Chuťově se skvěle se snoubí například se saturejkou, kterou jsme použili jako ozdobu.

suroviny:

  • 1 středně velká dýně hokaido (400-500g)
  • 1 pórek (bílá část)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250ml kokosové smetany
  • 750ml filtrované vody
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kurkuma
  • černý kmín

postup:

  1. Dýni přepulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji i se slupkou nakrájejte na větší kousky. Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a česnek na tenké plátky. 
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte nakrájenou dýni a krátce orestujte.
  3. Zmírněte plamen, přidejte pórek a nechte ho zavadnout.
  4. Zeleninu odsuňte ke stranám hrnce, doprostřed přidejte lžíci oleje a nasypte do něj půl lžičky kurkumy. Dobře promíchejte nejdřív kurkumu s olejem, pak ochucený olej se zeleninou.
  5. Zalijte 750ml horké vody, osolte, opepřete, přiveďte k varu a nechte dýni změknout – trvá to asi 10 minut.
  6. Mezitím rozehřejte v pánvi další lžíci oleje a vsypte do něj česnekové plátky. Zmírněte plamen na minimum, orestujete mírně dorůžova a pak stáhněte z ohně.  
  7. Nakonec dýni s pórkem přesuňte do blenderu, přilijte smetanu a umixujte polévku. Na talíři ozdobte česnekovými plátky a černým kmínem. 

        

 

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest