Hlavními hvězdami této jednoduché dýňové polévky jsou protizánětlivá koření k posílení imunitních funkcí – kurkuma, česnek a černý kmín. Černý kmín jsou ve skutečnosti jedlá drobná semínka černuchy, byliny s krásnými bleděmodrými květy a léčivými účinky. Stimuluje imunitní systém a působí jako karminativum – ulehčuje zažívání. Chuťově se skvěle se snoubí například se saturejkou, kterou jsme použili jako ozdobu.
suroviny:
- 1 středně velká dýně hokaido (400-500g)
- 1 pórek (bílá část)
- 4 lžíce olivového oleje
- 250ml kokosové smetany
- 750ml filtrované vody
- 5 stroužků česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kurkuma
- černý kmín
postup:
- Dýni přepulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji i se slupkou nakrájejte na větší kousky. Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a česnek na tenké plátky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte nakrájenou dýni a krátce orestujte.
- Zmírněte plamen, přidejte pórek a nechte ho zavadnout.
- Zeleninu odsuňte ke stranám hrnce, doprostřed přidejte lžíci oleje a nasypte do něj půl lžičky kurkumy. Dobře promíchejte nejdřív kurkumu s olejem, pak ochucený olej se zeleninou.
- Zalijte 750ml horké vody, osolte, opepřete, přiveďte k varu a nechte dýni změknout – trvá to asi 10 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvi další lžíci oleje a vsypte do něj česnekové plátky. Zmírněte plamen na minimum, orestujete mírně dorůžova a pak stáhněte z ohně.
- Nakonec dýni s pórkem přesuňte do blenderu, přilijte smetanu a umixujte polévku. Na talíři ozdobte česnekovými plátky a černým kmínem.