Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Orientální rizoto s dýňovými semínky
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Orientální rizoto s dýňovými semínky

Dýňová semínka, bohatá na zinek, zásadní minerál pro dobře fungující imunitní systém, jsou skvělou „superpotravinou“ pro zimní období. Rizoto, ochucené výrazným kořením je i pro ty, kterým samotná dýňová semena příliš nechutnají. Dostanou exotickou příchuť kurkumy, sezamového oleje a omáčky teryiaki, a na jazyku po nich zůstane jen lehce oříšková chuť. 

Suroviny: 4 porce

  • 250g dlouhozrnné rýže natural (nebo takové, jakou máte rádi)
  • 4 plátky marinovaného tofu 
  • 1/2 pórku (světlou část)
  • 2 velké mrkve
  • 4 lžíce dýňových semen
  • olivový olej
  • sezamový olej
  • kurkuma
  • omáčka teryiaki
  • jablečný ocet nebo citronová šťáva

Postup:

  1. Rýži důkladně properte v horké vodě a slijte. V hrnci přiveďte k varu 0,4l vody, lehce ji osolte a vsypte okapanou rýži. Zmírněte plamen a nechte ji pod pokličkou přibližně 20 minut vařit, dokud se všechna voda nevstřebá. Občas promíchejte a na posledních pět minut varu přidejte propláchnutá dýňová semena. 
  2. Mezitím nakrájejte očištěnou mrkev na kolečka. Světlou část pórku podélně přepulte (pórek se tak dá pod tekoucí vodou dobře zbavit veškeré zeminy skryté na nedostupných místech) a pak nakrájejte na proužky.
  3. V silnostěnném hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vsypte nakrájenou mrkev a nechte ji na středním plameni trochu změknout. Trvá to asi 5 minut, podle toho jak silné jsou její plátky. Můžete lehce osolit, ale opravdu jen lehce, protože slanou chuť dodá jídlu později omáčka. Na závěr přisypte pórek. Když zelené proužky zavadnou, vypněte plamen a odsuňte zeleninu na okraje hrnce.
  4. Troubu nastavte na 170 stupňů v režimu gril. Rošt nastavte do trouby na nejvyšší pozici.
  5. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje a zasypte je 2 lžičkami kurkumy. Vsypte rýži s dýňovými semínky a promíchejte s olejem, obarvíte ji tak hezky na žluto. Přidejte k ní zeleninu, ochuťte 1 lžící octa a 4 lžícemi omáčky teryiaki, promíchejte a podle chuti dosolte. 
  6. Tofu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Dejte ho do pekáčku nebo zapékací misky a pak vložte do trouby na 10 minut pod gril. Nakonec přidejte prohřáté a lehce opečené tofu k ochucené rýži.

 

Tipy:

Namísto jablečného octa můžete použít i chuťově výraznější umeocet.

 Kromě kurkumy se do orientálního rizota hodí i koriandr, semínka černé cibule a další koření z indické kuchyně.