Orientální rizoto s dýňovými semínky

Orientální rizoto s dýňovými semínky

Dýňová semínka, bohatá na zinek, zásadní minerál pro dobře fungující imunitní systém, jsou skvělou „superpotravinou“ pro zimní období. Rizoto, ochucené výrazným kořením je i pro ty, kterým samotná dýňová semena příliš nechutnají. Dostanou exotickou příchuť kurkumy, sezamového oleje a omáčky teryiaki, a na jazyku po nich zůstane jen lehce oříšková chuť. 

Suroviny: 4 porce

  • 250g dlouhozrnné rýže natural (nebo takové, jakou máte rádi)
  • 4 plátky marinovaného tofu 
  • 1/2 pórku (světlou část)
  • 2 velké mrkve
  • 4 lžíce dýňových semen
  • olivový olej
  • sezamový olej
  • kurkuma
  • omáčka teryiaki
  • jablečný ocet nebo citronová šťáva

Postup:

  1. Rýži důkladně properte v horké vodě a slijte. V hrnci přiveďte k varu 0,4l vody, lehce ji osolte a vsypte okapanou rýži. Zmírněte plamen a nechte ji pod pokličkou přibližně 20 minut vařit, dokud se všechna voda nevstřebá. Občas promíchejte a na posledních pět minut varu přidejte propláchnutá dýňová semena. 
  2. Mezitím nakrájejte očištěnou mrkev na kolečka. Světlou část pórku podélně přepulte (pórek se tak dá pod tekoucí vodou dobře zbavit veškeré zeminy skryté na nedostupných místech) a pak nakrájejte na proužky.
  3. V silnostěnném hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vsypte nakrájenou mrkev a nechte ji na středním plameni trochu změknout. Trvá to asi 5 minut, podle toho jak silné jsou její plátky. Můžete lehce osolit, ale opravdu jen lehce, protože slanou chuť dodá jídlu později omáčka. Na závěr přisypte pórek. Když zelené proužky zavadnou, vypněte plamen a odsuňte zeleninu na okraje hrnce.
  4. Troubu nastavte na 170 stupňů v režimu gril. Rošt nastavte do trouby na nejvyšší pozici.
  5. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje a zasypte je 2 lžičkami kurkumy. Vsypte rýži s dýňovými semínky a promíchejte s olejem, obarvíte ji tak hezky na žluto. Přidejte k ní zeleninu, ochuťte 1 lžící octa a 4 lžícemi omáčky teryiaki, promíchejte a podle chuti dosolte. 
  6. Tofu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Dejte ho do pekáčku nebo zapékací misky a pak vložte do trouby na 10 minut pod gril. Nakonec přidejte prohřáté a lehce opečené tofu k ochucené rýži.

 

Tipy:

Namísto jablečného octa můžete použít i chuťově výraznější umeocet.

 Kromě kurkumy se do orientálního rizota hodí i koriandr, semínka černé cibule a další koření z indické kuchyně. 

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest