3x barevná polévka pro děti z vaší zahrádky
Autor příspěvku: Monika Novotná

3x barevná polévka pro děti z vaší zahrádky

Pro zdravé tělo je nejlepší konzumovat sezónní ovoce a zeleninu. Proto jsme si pro vás připravily 3 polévky ze zeleniny, která teď roste na zahradě. Ta domácí je nejen plná vitamínů, ale její chuť je naprosto bezkonkurenční. Potvrzeno samotnými dětmi. 

Rajčatová polévka s tymiánem

Rajčata jsou dobrým zdrojem antioxidantů, betakarotenu, vitamínu C a E. Zároveň mají blahodárný účinek na zažívání. Tymián má silné antiseptické účinky, působí proti nadýmání, průjmům nebo zánětech zažívacího traktu.

 

Suroviny

(4 porce)

2 lžíce olivového oleje

1 střední cibule

500g čerstvých rajčat

3 l vývaru (Lze nahradit vodou a doplnit bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem)

2 lžičky čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným)

Sůl a pepř na dochucení

 

Postup

Rajčata navrchu nařízněte do kříže. Dejte je do hrnce s vařící vodou a následně je přelijte studenou vodou. Sloupněte slupku a vykrojte „bubáka“. Oloupaná rajčata nakrájejte na kostky. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte nakrájená rajčata a tymián, a zalijte je horkým vývarem nebo vodou s kořením. Vařte asi 35 minut. Vyndejte bobkový list, kuličky pepře a nového koření a polévku rozmixujte do hladka. Nakonec dochuťte lžičkou hnědého cukru, solí a pepřem. TIP: K dochucení můžete do polévky nastrouhat trochu parmazánu.

 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýně je cenným darem vaší zahrady. Nejenom, že je poměrně nenáročná na pěstování, ale zároveň obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje také vlákninu, a tím napomáhá správnému fungování zažívacího traktu.

Suroviny

(4 porce)

2 lžíce olivového oleje

1kg dýně (lze připravit z jakéhokoli druhu)

3/4 l vody

Plechovka kokosového mléka (ideálně v bio kvalitě)

Sůl a pepř na dochucení

Chilli (varianta pro dospělé)

 

Postup

Oloupejte dýni (dýně Hokaido se loupat nemusí) a nakrájejte na kostky, které krátce osmahněte na olivovém oleji. Zalijte vodou a vařte, až bude dýně měkká (asi 20 minut). Následně dýni  s vodou rozmixujte. Přidejte kokosové mléko a vařte asi 3 minuty. Dochuťte solí a pepřem, případně chilli, pokud připravujete polévku pro dospělé strávníky. TIP: Chcete-li mít polévku opravdu hustou, přidejte menší množství vody (zhruba polovinu množství dýně).

 

Krémová cuketová polévka

Podobně jako dýně, i cuketa je velmi nenáročnou zeleninou na pěstování. Její využití v kuchyni je opravdu bohaté. Lze z ní připravit cuketové placky, zelí, které nenadýmá nebo právě skvělou polévku. Cuketa obsahuje karoteny, které se v těle přeměňují na vitamín A. Ten má pozitivní vliv např. na lidský zrak. Hojně se v plodech objevuje i hořčík a vápník. 

Suroviny

(4 porce)

Lžíce olivového oleje

1 středně velká cibule

2 středně velké cukety

3 menší brambory

1 l vody nebo vývaru

Majoránka, sůl a pepř

 

Postup

Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku. Přidejte majoránku a na kostičky nakrájenou cuketu (pokud máte domácí, nemusíte loupat) a za častého míchání ji nechte 2 minuty osmahnout. Zalijte vodou a nechte asi 10 minut dusit. Pak na jemném struhadle nastrouhejte brambory a přidejte je k cuketě. Nechtě dalších 10 minut dusit. Pokud máte rádi krémovou polévku, stačí ji rozmixovat tyčovým mixérem. Není třeba přidávat mouku, brambory polévku dostatečně zahustí. Nakonec TIP: Pro zjemnění můžete do polévky přidat 3 lžíce sójové smetany a plátek mozzarelly.