Vánoční likér s vanilkou, skořicí a hřebíčkem
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Vánoční likér s vanilkou, skořicí a hřebíčkem

I při intoletanci mléka a vajec si můžete dopřát „vaječný koňak“. Recept bez smetany a žloutků je hotový zhruba za deset minut po vychladnutí vanilkového pudingu z rostlinného mléka, který je hlavní surovinou krémového vánočního likéru.

Suroviny: (1,2l)

  • 1 litr ovesného nebo rýžového mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 100g raw kešu ořechů
  • 1/2 lžičky vanilky Bourbon
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 hřebíčků
  • 50ml filtrované vody
  • 50ml vodky nebo bílého rumu
  • 3-4 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Kešu ořechy vsypte do misky, zalijte horkou vodou a nechte alespoň 30 minut namáčet.
  2. Podle návodu na obalu připravte puding (bez cukru) a nechte zchladnout. 
  3. Namočené kešu ořechy slijte a přesuňte do blenderu. Zalijte 100ml filtrované vody a na plný výkon mixéru umixujte kešu smetanu. 
  4. Přidejte vychladlý puding, vanilku, skořici a vyloupnuté „hlavičky“ hřebíčků, vodku s javorovým sirupem a citronovou šťávu a pak v modu smoothie umixujte jemný krémový likér. 
  5. Podávajte vychlazené.