Šlehané (ne)mléko na domácí latté nebo kakao
Autor příspěvku: Monika Novotná

Šlehané (ne)mléko na domácí latté nebo kakao

Patřím mezi lidi, kteří milují kávu se šlehaným mlékem. Zároveň ale už roky dávám přednost rostliným „mlékům“ před tím kravským. Sama cítím, že mému tělu nedělá dobře. Také ze své praxe vím, že zatěžuje různé orgánové systémy (především zažívací trakt a imunitní systém) a stojí za zvýšeným výskytem osteoporózy nebo zánětlivých onemocnění. Pacienti s autoimunitním onemocněním by ho ze svého jídelníčku měli minimálně na nějakou dobu úplně vyřadit.
Zajímavé informace o mléce nebo jeho alternativách se dočtete v našich článcích. Problematika mléka a jeho správné vysazení a případné znovuzahrnutí do jídelníčku má i svá specifika. Každé tělo funguje jinak a potýká se s jinými obtížemi, proto velmi doporučuji konzultovat úpravu jídelníčku se specialistou. Můžete se poradit  třeba s některou z našich terapeutek

Ale teď zpět k tématu. Připravit si v domácích podmínkách kávu, kterou dostanete v kavárně, aniž byste měli profesionální kávovar, který vyšlehá mléko do krémova, byl fakt oříšek. Navíc se k podobné vychytávce nehodí každá alternativa mléka. Narazila jsem na video jednoho italského baristy, který touto metodou připravoval latté art z kravského mléka. Pokusy a omyly jsem přišla na recept, který se velmi blíží oblibě kavárenského povaleče, a to s rostlinným mlékem. Navíc se dá použít i pro přípravu lahodně krémového a zdravého kakaa (viz úvodní fotka), jehož recept najdete na konci článku. 

Jak na domácí šlehané (ne)mléko?

V nadpisu schválně píšu „(ne)mléko“, protože se stejnou metodou dá vyšlehat jak kravské mléko, tak třeba kokosové, mandlové nebo kešu, případně jejich kombinace. Mléčné alternativy, jakými je třeba rýžové, ovesné nebo špaldové mléko, se pro přípravu nehodí. Neobsahují tolik tuku, což je pro přípravu hutnější struktury stěžejní. Mandlové a kešu mléko si připravuji doma sama. Uplně nejlepší je pro mě ale mléko kokosové. Mám ráda jeho chuť a ze všech rostlinných mlék se dá vyšlehat nejlépe. Můžete si ho připravit doma (ze sušeného nebude tak tučné = krémové, jako když použijeme bílou dužinu ze zralého kokosu). Můžete ho koupit i ve zdravé výživě nebo online na internetu. Dejte si ale pozor, abyste pořídili typ bez emulgátorů, protože jejich zvýšená spotřeba je prokazatelně spojena se zvýšenou propustností střev

Příprava vyžaduje trochu víc času a kuchyňské náčiní, které si možná budete muset pořídit. Ale věste, že za chvíli dostanete vše do paže a požitek z takové kávy nebo kakaa bude pro vás dostatečnou odměnou.

Pomocníci z kuchyněNáčiní pro přípravu domácího latté

plecháček nebo malý nerezový krnec

kuchyňský teploměr

french press

konvička

Suroviny

150 – 200 ml kokosového mléka

skořice nebo jiné koření (pokud máte rádi)

Postup

Mléko nalijeme do plecháčku, dáme do něj teploměr a ohřejeme na plotýnce na teplotu 55 – 65°C. Mezi tím si připravíme kávu, ideálně espresso, pokud máte tento typ kávovaru. Pokud vaše káva nebude mít tzv. crema (kávovou pěnu), nepůjde tvořit tolik nebo možná vůbec latté art. Nicméně i tak bude mléko krásně krémové. 
Ohřáté mléko přelijte do french pressu a asi 30 vteřin šlehejte. Dbejte na to, aby se vnitřní plát nedostal nad hladinu mléka, čímž by se do něj dostalo příliš vzduchu a tvořily by se velké bubliny. Pak by mléko rychle kleslo a bylo by spíš vodové. Vyšlehané mléko přelijte do konvičky. Párkrát poklepekte o kuchyňskou linku, aby praskly vytvořené bublinky a několikrát mlékem zakružte. Pak už dle vlastní invence nalijte do kávy. Posypte kořením. Et voila!

Jak na krémové kakao?

I když mám ráda chuť kávy, někdy ji nahradím kvalitním nepraženým kakaem. Tento recept mám od své úžasné kamarádky a jmenovkyně Moniky. A jakmile jsem ho poprvé zkusila, byla jsem fakt nadšená. Kvalitní nepražené kakao dokáže povzbudit organismus podobně, jako káva. Nezatěžuje ale zažívání a navíc dodává tělu blahodárné antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Ty se mimo jiné tvoří například oxidativním stresem. Ten může způsobit i vyšší stresová zátěž, kterou běžně v našich životech zažíváme. V kombinaci s blahodárným kořením, jako je skořice, kardamon, zázvor, kurkuma, kajenský pepř, si připravíte pro tělo nabitý nápoj. Já se tím tak trochu vracím do dětství. :)

Suroviny

1-2 lžičky nepraženého kakaa

cca 250 ml horké vody

150 ml kokosového mléka

1 lžička panely (nebo jiného sladidla)

1/2-1 lžička koření (skořice, kardamon, zázvor, kurkuma, vanilka, kajenský pepř)

Postup

Mléko připravíme podle postupu výše. Do hrnku dáme kakao, panelu a koření. Zalijeme horkou vodou a promícháme. Nalijeme mléko a radost je hotová! 

Tip: Kakao má tendenci usadit se na dně, tak je dobré mít po ruce lžičku a sem tam ho promíchat.