Karamelová jablka bez cukru
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Karamelová jablka bez cukru
Jablka obsahují spoustu vitamínu C a na podzim a v zimě jsou v obchodech snadno dostupná. Vyzkoušejte tuhle zdravou vánoční alternativu, namísto tradičního cukroví.

 

Suroviny:

(pro 4 – 12 osob)

1 1/2 hrnku vypeckovaných sušených datlí
1/2 hrnku ovesného nebo sójového mléka
100 g vlašských ořechů
4-6 středně velkých jablek
1 lžička vanilkového extraktu
špetka mořské soli
špetka muškátového oříšku

Na obalení: strouhaný kokos, kakao, najemno nasekaná kustovnice, plátky mandlí nebo cokoli, na co budete mít chuť.

Postup:

Datle namočíme na hodinku do sójového mléka. Poté mléko slijeme a datle dáme do mixéru spolu s ořechy, vanilkou, solí a muškátovým oříškem. Mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme homogenní pastu. Počítejte s tím, že to může chvíli trvat.   Jablka napíchněte na špejli a poté je potřete směsí z datlí. Nejlépe se vám budou potírat velkým plochým nožem. Hotová jablka můžete obalit v kokosu, kakau nebo je nechat tak, jak jsou.   Před podáváním je dejte ještě na chvíli do lednice. Když jsou jablíčka hotová, můžete je okusovat ze špejle, nebo si je nakrájejte na osminky. Chutnají výborně.