Losos s listovým špenátem a hranolky
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Losos s listovým špenátem a hranolky

Jednoduše připravené filety z lososa s velkou porcí listové a brukvovité zeleniny. Mořské ryby jsou nejbohatším zdrojem vitaminu D a mastných kyselin omega-3, dvou klíčových nutrientů pro správné fungování imunitního systému, na který v současné době všichni spoléháme. Kurkuma, která okoření hranolky z čerstvé kedlubny a česnek, který dodává příchuť špenátové příloze, obsahují další silně protizánětlivé a antivirotické látky – kurkuma kurkumin a česnek allicin.  

Suroviny: (4 porce)

  • 4 filety z lososa bez kůže
  • 400g čerstvého baby špenátu
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kedlubny
  • mletá kurkuma
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sezamová semínka k podávání
  • pečicí papír

Postup:

  1. Špenát důkladně operte a nechte okapat. Cibuli nasekejte nadrobno a česnekové stroužky nakrájejte na tenké plátky.
  2. Oloupané kedlubny nakrájejte na hranolky, vložte do mísy, ve které je budete podávat, osolte a zasypte rovnou lžičkou kurkumy. Dobře promíchejte tak, aby se rovnoměrně obalily kořením. Nechte při pokojové teplotě, příliš studené zelenině vždycky chybí část chutí.
  3. Porce lososa rovnoměrně osolte a opepřete. Na každý filet si připravte větší čtvercový arch pečicího papíru. Okořeněnou rybu položte doprostřed archu, zakápněte lžící citronové šťávy, zastříkněte olivovým olejem a utvořte balíček, který dobře těsní. Při pečení tak zůstanou všechny chutě i vůně uvnitř.     
  4. Nastavte troubu na 200°C. Hotové balíčky s lososem naskládejte do pekáčku a vložte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně 15-20 minut, podle výšky filetů.   
  5. Ve větším hrnci zatím rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte do něj najemno nakrájenou cibuli a nechte změknout. Zmírněte plamen na střední stupeň, po částech přidávejte špenát a nechte zavadnout. Míchejte, aby se špenát rovnoměrně podusil. Jakmile zmenší svůj objem a pustí tekutinu, zvyšte plamen a nechte tekutinu rychle odpařit. Čím rychleji ji zredukujete, tím víc si svěží barvy si špenát uchová. Nakonec přidejte česnekové plátky, osolte podle chuti, promíchejte a odstavte z ohně.  
  6. Každou porci posypte na talíři lehce opraženými sezamovými semínky.

 

Tip:

  • Pokud nemáte čištěný baby špenát a potřebujete lístky dobře zbavit všech nečistot – zrnek písku nebo zbytků zeminy, nejsnáze to jde v dřezu plném vody. Špenát do něj nasypte, rukama „pročechrejte“ ve vodě a nechte 10 minut stát. Nečistoty klesnou na dno a špenát pak cedníkem vylovíte čistý.