Fermentované potraviny obsahují látky, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Jejich pravidelná konzumace vyrovnává střevní mikroflóru (dobré bakterie), udržuje zdraví zažívacího traktu, snižuje propustnost střevní stěny, bojuje proti zánětům v organismu, hraje roli v prevenci kožních problémů, stimuluje imunitní systém a chrání proti vzniku civilizačních chorob.
Fermentované potraviny prochází procesem zvaným laktofermentace, při kterém se bakterie, přirozeně se v potravině nacházející, živí sacharidy a škroby a vytvářejí kyselinu mléčnou. Tento proces nejenom že napomáhá jídlo přirozeně konzervovat a daleko lépe strávit a vstřebat, ale zároveň tvoří unikátní probiotické kultury, enzymy, B vitamíny a omega 3 mastné kyseliny. Tyto látky pak přímo ovlivňují tkáňovou imunitu zažívacího traktu, což ovlivňuje celý imunitní systém.
Fermentované potraviny si přičítají řadu zajímavých působení na organismus:
- prevence akné
- prevence kožních problémů
- řešení problémů zažívacího traktu
- prevence obezity a regulace vstřebávání tuků ze stravy
- prevence diabetu
- snižování rizika vzniku onkologických onemocnění
- zlepšování nálady a mentální zdraví
- vstřebávání minerálních látek
- tvorba vitaminů skupiny B a K2
- prevence vzniku kardiovaskulárních chorob
Základní skupiny fermentovaných potravin:
- Kefír, jogurt, acidofilní mléko
- Miso, tempeh, tamari
- Kombucha
- Kimchi, nakládané zelí, nakládaná zelenina, umeboshi
- Kvásek
Publikováno v časopise ČNS, 2:2014