Diviznou proti kašli
Autor příspěvku: Dagmar Škodová

Diviznou proti kašli

Divizna velkokvětá – Verbascum thapsus

Divizna je ochlupená bylina známá již ve starém Řecku pro své léčebné účinky. Bylinu najdeme volně v přírodě na kamenitých stráních směrem k jihu, lze ji také pěstovat na zahrádkách.

Divizna je hustě plstnatá. V prvním roce života vytváří přízemní růžici. Ve druhém roce vyrůstá s růžicí listů také vysoká lodyha. Listy divizny jsou střídavě, vejčitého tvaru. Květy, žluté barvy.  Jsou uspořádány po svazečcích. Divizna kvete od července do září.

 

Sběr: květ bez kalichu sbíraný v dopoledních hodinách, list

Obsahuje sliz, saponiny, třísloviny, flavanový glykosid hesperidin, hořčiny, sacharidy, silice.

 

Její reflexní působení saponinů přes žaludeční sliznici vyvolává zvýšenou sekreci hlenů v horních dýchacích cestách a jeho lehčí vykašlávání. Osvědčuje se zejména při suchých zánětech, z prochladnutí s dráždivým neproduktivním kašlem. Při suchém zánětu hltanu vytváří sliz na sliznicích jak ochranný povlak a tím potlačuje reflexní kašel vyvolaný suchou fyryngitidou. Potlačuje dráždění jícnu, částečně také v žaludku a ve střevech. Díky tříslovinám ji můžeme podávat i při dyspepsii s průjmy.

Účinky má i hojivé, antiseptické, močopudné, analgetické.

Diviznový list se používá i proti abscesům – hnisavé procesy v pokožce. Hrst dušených listů se přelije 0,5 litru studené vody a 10 minut se vaří na mírném ohni. Vše se scedí a odvar se použije k obkladům.

 

Diviznový olej

Diviznový olej  využijeme zevně jako obklad proti bolestem při křečových žilách, proti vředům a otokům. Čerstvé květy zalijeme kvalitním olejem (např. olivovým) a necháme 14 dní stát na slunném místě.

Kataplasma z listů hojí omrzliny, hemeroidy a furunkly.

Pro snadné užívání lze použít tinkturu (tinkturu z pupenů ve vysoké kvalitě koupíte např. zde.

Kontraindikace není známa , ale neměla by se používat dlouhodobě.