Zdravé tuky
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Zdravé tuky

Jedení zdravých tuků má obrovskou výhodu: chráníte si své zdraví. Problém je, že západní společnost to dělá úplně naopak. Místo ideálního poměru „špatných“ tuků vůči „zdravým“ tukům 1:4 je konzumuje v poměru 20:1. Mono nenasycené, polynenasycené, rostlinné, živočišné, saturované, nesaturované, trans tuky, mastné kyseliny, omega 3 mastné kyseliny – s těmito pojmy jste se již jistě setkali. Víte, které z nich spadají do těch zdravých?

Pokud si přesným rozdělením nejste jistí, my jsme vám ho níže připravily.

Mono nenasycené a polynenasycené tuky/nenasycené mastné kyseliny

Tyto tuky jsou známé jako „zdravé tuky“, protože mají prokázaný ozdravný účinek při kardiovaskulárních chorobách, jsou protizánětlivé a pomáhají řešit spoustu zdravotních problémů. A až na jednu výjimku jsou čistě rostlinného původu.

Mono nenasycené tuky jsou výhradně rostlinného původu a patří sem: olivový, slunečnicový, sezamový, burákový a řepkový olej, avokádo, olivy, mandle, buráky, makadamie, lískové ořechy, pekany a kešu.

Jak je zahrnout do stravy: vařte/pečte s olivovým olejem vhodným na pečení použijte za studena lisované oleje do salátů a salátových dresinků čerstvé oříšky jsou dobré na svačinu olivy k televizi když máte na něco chuť z avokáda si udělejte pomazánku a nebo ho přidejte do salátu

Polynenasycené tuky jsou zase obsaženy ve lněných semínkách, kukuřici, sóji, vlašských ořeších, sezamu, dýňových semínkách, světlici a olejů z nich, dále pak v tofu, sójovém mléce a rybách a více pak v tučných rybách (losos, tuňák, sardinky, sleď, makrely atd.)

Jak je zahrnout do stravy: použijte za studena lisované oleje do salátů a salátových dresinků nasekejte semínka a ořechy na salát nebo je přidejte do jogurtu dejte si 2x týdně rybu (může být i z konzervy ve vlastní šťávě) tofu je vynikající alternativa masa.  

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 je typ polynenasyceného tuku. Nejznámějšími, nejprozkoumanějšími a nejzdravějšími složkami omega jsou EPA a DHA. Ty se v nejvyšších hodnotách nacházejí v tučných rybách. Omega 3 jsou vynikající pro zdravé srdce a vývoj mozku. Snižují příznaky deprese, chrání proti ztrátě paměti ve vyšším věku a vzniku demence, jsou silně protizánětlivé a pozitivně ovlivňují těhotenství.

Jak je zahrnout do stravy: jezte pravidelně ryby, střídejte různé druhy pro vegetariány jsou dobrým zdrojem omega 3 mořské řasy nebo semínka     Nezapomeňte si přečíst náš článek o tom, jak správně používat oleje při pečení!