Tahini aneb udatný Achilles
Autor příspěvku: Monika Novotná

Tahini aneb udatný Achilles

Pokud potřebujete doplnit vápník, hořčík nebo zvýšit příjem vlákniny, sáhněte po tahini. Jedná se o sezamovou pastu nebo máslo, které se připravuje z rozemletých sezamových semen. Jeho pravidelná konzumace Vám může pomoct v boji prosti osteoporóze, kardiovaskulárním onemocněním a napomůže posílit Váš imunitní systém. Je to takový bájný Achilles, udatný bojovník, který má jediné slabé místo. Tím je alergie. Takže pokud víte, že jste alergičtí na sezamové semínko, tahini budete muset, bohužel, dát košem.

 

Nutriční profil

Jedna polévková lžíce tahini (asi 14 g) obsahuje 63 mg draslíku, 50 mg hořčíku a skoro 20 mg vápníku. Mimo jiné obsahuje i zinek, železo a měď. Je také výborným zdrojem některých vitamínů, především pak vitamínu B1, který je tolik prospěšný jak pro ženy po 50 roku, tak pro děti nebo těhotné. Podobnou muziku, i když v trochu menší míře, udělá i kyselina listová, která je v tahini také zastoupena. Důležitou složkou je i vláknina, která pomáhá správnému fungování střev a protizánětlivé omega 3 mastné kyseliny, díky nimž si na Vás volné radikály netroufnou.
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce.

 

Zdravotní benefity

Osteoporóza

Díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku v sezamových semenech, je tahini skvělým pomocníkem v boji proti osteoporóze. Vápník v této podobě je navíc lépe vstřebatelný a nezpůsobuje své zpětné uvolňování z kostí, jako je tomu paradoxně u mléka.

Cholesterol

Řada žen v období menopauzy bojuje s vysokým cholesterolem. Pravdou je, že tento problém se dnes už dávno netýká jen starší generace. Vysoký cholesterol je způsobený například špatnými stravovacími návyky, kdy jsou ve stravě hojně zastoupeny potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (např. červené maso, vejce, uzeniny a průmyslově zpracované potraviny).
Sezamové semínko a potažmo i tahini obsahuje fytosteroly, organické chemické látky, obsažené v rostlinách. Tyto látky napomáhají snižování cholesterolu, a to i LDL – známého jako špatný cholesterol. Díky přírodní formě se tyto látky v těle lépe vstřebávají a nezatěžují jej žádnými přidanými látkami.

 

Kde nakoupit a jak uchovávat

Tahini můžete koupit v prodejnách zdravé výživy, v obchodech specializujících se na asijskou kuchyni a samozřejmě na internetu. K dostání je ve vícero druzích, např. tahini z loupaných sezamových semen, nebo neloupaných, pražených nebo nepražených.
My doporučujeme vybírat tahini z nepražených neloupaných semínek a ideálně v bio kvalitě. Neloupaná varianta je sice malinko víc hořká, ale zato nabitá živinami k prasknutí.

Uchovávejte jej v lednici, kde vám po otevření vydrží i několik měsíců, pokud jej ovšem hned nesníte.

 

Tipy na přípravu

Tahini má v kuchyni široké využití. Je součástí pokrmu zvaného hummus, který si svou oblibu získal i v našich končinách.

Můžete ho přidat do salátových zálivek, kterým tak dodá lehce nahořklý šmak.

Je skvělý v pomazánkách např. s tofu nebo tempehem.

Můžete jej ale rovnou namazat na chleba.

V kombinaci se skořicí a stévií nebo Vaším oblíbeným sirupem se hodí třeba na palačinky.

Lžíce tahini obohatí i ranní müsli nebo smoothie.