Lněné semínko je plné antioxidantů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Lněné semínko je plné antioxidantů

Hledáte-li potravinu, která bude chránit vaše srdce a cévy, podpoří zažívání, uleví při menopauze a ještě působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, jste na správném místě. Tohle všechno len dokáže a stačí konzumovat dvě lžíce denně.

 

Nutriční profil

Lněné semínko patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem omega 3 mastných kyselin, v porci o dvou lžících (14 g) jich obsahuje 3,2 g, což je zhruba 23 % a přes 100 % doporučené denní dávky. Omega 3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé a chrání tak náš organismus před působením volných radikálů.

Ze všech potravin má lněné semínko největší obsah lignanů, polyfenolových sloučenin, podobných vláknině.

Nepřehlédnutelný není ani obsah vitamínu B1, manganu, hořčíku, fosforu a selenu.

 

Zdravotní benefity

Menopauza

Dvě lžíce lněného semínka denně snižují až o 70 % nepříjemné příznaky menopauzy jako je noční pocení, návaly horka a suché vaginální prostředí.

Díky vysokému obsahu lignanů se lněné semínko používá jako náhražka hormonální terapie. Má i prokázané protinádorové účinky u tzv. „hormonální rakoviny“ jako je nádor prsu či prostaty.

Látky obsažené v lněném semínku mohou podporovat, ale zároveň tlumit tvorbu estrogenu, proto může mít podávání lněného semínka během menopauzy různé výsledky.

 

Oběhový systém

Omega 3 mastné kyseliny mají antioxidační a protizánětlivé působení, a protože jich lněné semínko obsahuje opravdu hodně, stává se tak ideální potravinou pro správné fungování našeho oběhového systému.

Spolu s lignany a dalšími antioxidanty (např. mangan) chrání naše cévy před záněty a pomáhají tak předcházet hromadění plaku v cévách a ateroskleróze.

Pravidelná konzumace pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a vyrovnává hladinu dobrého a špatného cholesterolu. Výjimkou mohou být děti a mladiství, u nichž již byla vysoká hladina cholesterolu diagnostikována, nicméně pro toto tvrzení nebylo realizováno dostatečné množství studií.

 

Onkologie

Onkologické nádory v našem těle způsobují především záněty a oxidativní stres, takže je lněné semínko se svým protizánětlivým a antioxidační působením vhodným kandidátem při prevenci těchto onemocnění.

Prokázané působení je u rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.

 

Zažívání

Díky vysokému obsahu vlákniny může lněné semínko zpomalit průchod potravy tenkým střevem a tak zefektivnit vstřebávání živin. Zároveň díky nerozpustné vláknině střeva čistí, obsažené slizy zase pomáhají proti zácpě. Důkladné rozkousání a pitný režim jsou nutnou podmínkou k dobrému působení.

 

Antioxidační a protizánětlivé působení

Lněné semínko je efektivní v prevenci onemocnění, která souvisejí s oxidativním stresem, jako například inzulinová rezistence, diabetes druhého typu, astma, obezita a metabolický syndrom.

 

Kde koupit a jak uchovávat

Lněné semínko seženete ve všech obchodech se zdravou výživou a ve většině supermarketů, popřípadě v drogerii DM.

Koupit ho můžete buď vcelku, nebo rozemleté. My doporučujeme kupovat semínko celé, neboť rozemleté podléhá oxidaci a z cenných nenasycených mastných kyselin se stávají spíše škodiči, oxidativní stres můžou zvyšovat a snadno žluknou.

Pokud byste kupovali lněné semínko mleté, tak ideálně zmražené. Případně ho můžete umlít doma (například mlýnkem na kávu) a zamrazit sami. Takto vydrží zhruba 6 – 16 týdnů.

Semínko v celku vydrží podstatně déle. Pokud byste kupovali lněný olej, tak ideálně z lednice, v tmavé skleněné láhvi. Doma ho také uchovávejte v lednici a nezahřívejte.

 

Tipy na přípravu

Nejlepší je přidávat lněné semínko do salátu, můžete ho vmíchat do zálivky nebo jím jen salát posypat.

Skvělé je v ranním muesli, nebo do různých kaších, přidat se dá i do lívanců či palačinek.

Dále ho můžete přidat do smoothies, čímž ho rozmixujete a nebudete muset tak důkladně kousat.

Pokud budete používat lněné semínko do pečiva, doporučujeme ho přidávat v celku. Ačkoli by si mělo uchovat významný obsah živin i při pečení do 150°C po dobu až tří hodin a to i rozemleté.

Jelikož po namočení poněkud změkne a nabyde, hodí se i jako zahušťovadlo. Pokud ho před přidáním do muesli přes noc namočíte, bude se vám lépe kousat i trávit.