Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Lecitin – podporuje mozek a tlumí cholesterol
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Lecitin – podporuje mozek a tlumí cholesterol

Lecitin je sloučenina mastných kyselin, je zdrojem cholinu a inositolu, což jsou látky nezbytné pro naše tělo, zároveň se používá v potravinářství jako emulgátor.

Lecitin je žlutohnědá substance, která se nachází v rostlinných i živočišných buněčných membránách. Z potravin se nejčastěji vyskytuje v sójových bobech, vaječném žloutku, hovězích játrech, ořechách, květáku a celozrnných pšeničných výrobcích. Velmi často se s ním setkáte ve formě potravinového doplňku.

V průmyslu se používá buď v potravinářství (mrkněte se na etiketu od majonézy), nebo pro výrobu léků (zejména k ošetření očí), či k ošetření pokožky.

 

Zdravotní benefity

Lecitin je v těle přeměněn na acetylcholin, látku (neurotransmiter), která přenáší nervové impulzy a je nezbytná pro správné fungování našeho mozku a pozitivně ovlivňuje například naši paměť.

Acetylcholin je tvořen cholinem, který spolutvoří buněčné membrány, je důležitý pro vývoj mozku, správnou funkci jater, srdce a cév. Používá se pro zlepšení paměti, v prevenci rakoviny, na podporu energie a může snižovat hromadění tuku v játrech.

Lecitin tedy funguje jako zdroj cholinu a od toho je odvozeno i jeho působení na náš organismus.

 

Terapeuticky se lecitin používá:

– k léčbě demence a Alzheimerovy choroby,
– při onemocnění jater (zlepšuje jejich fungování a pomáhá snižovat kumulaci tuků v játrech) a žlučníku (je součástí žluči),
– při terapii určitých forem deprese a psychických poruch (např. maniodepresivní psychóza),
– ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a prevenci aterosklerózy,
– k léčbě úzkostlivosti,
– k podpoře paměti,
– k léčbě ekzémů a akné.

Dále se používá jako součást krému, které zjemňují pokožku a jako doplněk pro lepší výkonnost sportovců.

V doplňcích se nejčastěji setkáte se sójovým lecitinem, jenž může být diskutabilní jednak pro možný obsah pesticidů, fytoestrogenů, chemickou úpravu, geneticky modifikovanou sóju nebo alergii, nicméně dávkování i v doplňcích by mělo být tak malé, že jejich užívání je bezpečné. I přesto doporučujeme volit raději přirozené zdroje jako jsou vejce, pšeničné otruby, brokolice, kapusta či mléko.