Lecitin – podporuje mozek a tlumí cholesterol

Lecitin – podporuje mozek a tlumí cholesterol

Lecitin je sloučenina mastných kyselin, je zdrojem cholinu a inositolu, což jsou látky nezbytné pro naše tělo, zároveň se používá v potravinářství jako emulgátor.

Lecitin je žlutohnědá substance, která se nachází v rostlinných i živočišných buněčných membránách. Z potravin se nejčastěji vyskytuje v sójových bobech, vaječném žloutku, hovězích játrech, ořechách, květáku a celozrnných pšeničných výrobcích. Velmi často se s ním setkáte ve formě potravinového doplňku.

V průmyslu se používá buď v potravinářství (mrkněte se na etiketu od majonézy), nebo pro výrobu léků (zejména k ošetření očí), či k ošetření pokožky.

 

Zdravotní benefity

Lecitin je v těle přeměněn na acetylcholin, látku (neurotransmiter), která přenáší nervové impulzy a je nezbytná pro správné fungování našeho mozku a pozitivně ovlivňuje například naši paměť.

Acetylcholin je tvořen cholinem, který spolutvoří buněčné membrány, je důležitý pro vývoj mozku, správnou funkci jater, srdce a cév. Používá se pro zlepšení paměti, v prevenci rakoviny, na podporu energie a může snižovat hromadění tuku v játrech.

Lecitin tedy funguje jako zdroj cholinu a od toho je odvozeno i jeho působení na náš organismus.

 

Terapeuticky se lecitin používá:

– k léčbě demence a Alzheimerovy choroby,
– při onemocnění jater (zlepšuje jejich fungování a pomáhá snižovat kumulaci tuků v játrech) a žlučníku (je součástí žluči),
– při terapii určitých forem deprese a psychických poruch (např. maniodepresivní psychóza),
– ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a prevenci aterosklerózy,
– k léčbě úzkostlivosti,
– k podpoře paměti,
– k léčbě ekzémů a akné.

Dále se používá jako součást krému, které zjemňují pokožku a jako doplněk pro lepší výkonnost sportovců.

V doplňcích se nejčastěji setkáte se sójovým lecitinem, jenž může být diskutabilní jednak pro možný obsah pesticidů, fytoestrogenů, chemickou úpravu, geneticky modifikovanou sóju nebo alergii, nicméně dávkování i v doplňcích by mělo být tak malé, že jejich užívání je bezpečné. I přesto doporučujeme volit raději přirozené zdroje jako jsou vejce, pšeničné otruby, brokolice, kapusta či mléko.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest