Perníčky pro opozdilé hospodyňky
Autor příspěvku: Monika Novotná

Perníčky pro opozdilé hospodyňky

Upéct perníčky, které nemusí ležet několik týdnů v chladu, než změknou, a zároveň budou zdravější, je docela oříšek. Tyto perníčky jsou zdravější díky špaldové a žitné mouce, které oproti klasické bílé pšeničné mouce obsahují větší podíl bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů, čímž pozitivně ovlivňuje zažívací trakt, a tím i imunitní systém. Melasa dodá perníčkům krásnou barvu a společně s kořením neskutečný šmrnc. Zároveň je nabitá zdravou formou energie díky vitamínům (A,B,D) a minerálům (vápník, hořčík, železo, zinek, sodík, draslík atd.), které obsahuje.

Suroviny

Na perníčky:

300g bio špaldové mouky (celozrnné)

100g bio žitné mouky (celozrnné)

100g třtinového cukru jemně mletého (můžete namlít ručním mlýnkem)

50g másla

2 vejce

2 lžíce dobrého tekutého medu

1 lžíce melasy

1 lžičky jedlé sody

1 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

5 hřebíčků

8 kuliček nového koření

1 lžičky skořice

2 kytičky badyánu

špetka zázvoru

1 lžičky fenyklu

1 lžičky anýzu

1 žloutek na potření po upečení

 

Na polevu:

200g cukru moučka

1 bílek

1 lžička citronové šťávy

 

Postup

Roztlučte si v hmoždíři koření co možná nejvíc najemno. Mouku přesejte do hluboké mísy. Přidejte cukr, koření, jedlou sodu a kypřící prášek. Vše smíchejte dohromady. Pak přidejte máslo, vejce a med s melasou. Vypracujte rukou měkké těsto, které by se nemělo lepit. Zabalte ho do folie a nechte přes noc odležet v lednici. Těsto vyndejte z lednice a předehřejte troubu na 160 °C. Plechy vyložte papírem na pečení. Připravte si do malé misky žloutek, který rozmícháte s jednou lžící vody. Těsto vyválejte na vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Poklud by se Vám těsto lepilo, posypte vál moukou. Perníčky pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé. Nechte je pořádně vychladnout a pak zdobte polevou. Poleva je věda. Vyžaduje to i dost síly a trpělivosti, tak můžete k její přípravě přizvat i svou silnější polovičku. Smíchejte cukr s bílkem a citronovou šťávou a začněte míchat ručně dřevěnou vařečkou. Míchejte kontinuálně cca 5 minut. Je to opravdu piplačka a nesmí se polevit, tak je dobré, aby Vás mohl někdo vystřídat. Výsledkem by měla být velice hustá / tuhá sněhobílá pěna, která drží tvar a nijak se neroztéká. Et voila, a můžete pustit uzdu své fantazii a zdobit a zdobit a zdobit… a zdobit… a zdobit…   Tip: Aby byly Vaše perníčky veselejší, přidejte do části polevy třeba prášek z mladého ječmene a nebo skořici. A nemusíte šetřit ;)   Ať Vám chutná! A nezapomeňte se s námi o své perníčkové veledílo podělit.