Nesmažné jarní závitky

Nesmažné jarní závitky

Parádní způsob, jak si připravit svačinu nebo oběd na cestu a mít s sebou zároveň spoustu vlákniny a čerstvých vitamínů.

Kombinace zeleniny a naklíčených klíčků vám dodá dostatek energie na další den. Rukola a koriandr podpoří tvorbu žaludečních šťáv a jsou proto skvělými pomocníky při trávení. Koriandr má navíc i čistící účinky.

 

Suroviny:

(pro 12 osob)

na závitky:

1 balení rýžového papíru (cca 250 g, cca 17 ks)

1/2 balení tenkých rýžových nudlí

1/3 bílé ředkve

3 střední mrkve

čerstvá bazalka

čerstvý koriandr – klíčová surovina pro autentickou chuť

čerstvá rukola

mungo klíčky

1/3 okurky hadovky

kapka sezamového oleje

volitelně můžete přidat například krevety, svitek, ořechovou pastu, kešu ořechy, cokoli na co máte chuť.

 

omáčky:

– sójová omáčka bez glutamátu (např. Tamari)

– vietnamská rybí omáčka: 1/4 hrnku rybí máčky, 1/2 hrnku vody, na kolečka nakrájený stroužek česneku, 1/4 chilli papričky (nebo podle toho, jak máte rádi pálivá jídla), pár snítek kopru, šťáva z 1/8 citrónu, 1 – 2 lžičky cukru, vše pořádně promíchat a nechat chvilku odležet

 

Příprava:

Rýžové nudle uvaříme podle návodu, nebo zkrátka asi 5 min vaříme v neosolené vodě. Pak propláchneme a zakápneme kapkou sezamového oleje.

Ředkev a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Pokud máte vhodné struhadlo, zkuste vytvořit trochu delší kousky.

Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Bylinky a rukolu stačí opláchnout a obrat z větviček.

Připravte si pánev, do které se vám vejde celý papír a třeba rohožku na přípravu sushi.

Teď už je vše připraveno a můžeme začít s rolováním.

Rýžový papír namočte tak na půl minuty do vody v pánvi (vaším cílem není, abyste ho z pánve vyndávali už úplně vláčný, protože on měkne postupně) a pak přendejte na podložku na sushi.

Do spodní třetiny začněte dávat náplň. Začňete zeleninou,  pak bylinky, mungo a nakonec nudle.

Papír nejprve přehněte na okrajích směrem k náplni, pak spodní konec přehněte přes již přeložené strany a náplň a nakonec zarolujte. 

 

TIP:

Jako náplň v zásadě můžete použít cokoli vás napadne, ale rýžové nudle, koriandr a nějaká zelenina by neměla chybět. 

 

PS: Závitky na fotce jsou připravené se slaninou, tu ale v rámci zdravého stravování nedoporučujeme :-)

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest