Když je pivo prospěšné
Autor příspěvku: host

Když je pivo prospěšné

Francouzi mají víno, Češi pivo. O zdraví prospěšných účincích mírné konzumace vína už jste jistě slyšeli, ale jak je to s pivem?

Studie prokazují, že mírná konzumace 1 – 2 sklenic piva denně může mít srovnatelné zdravotní benefity jako konzumace 1 – 2 sklenic vína.

Nebudeme zde polemizovat nad kvalitou piva, jednotlivými druhy ani o tom, že se receptury těch nejvyhlášenějších v posledních letech poněkud mění, ale podíváme se na pivo jako takové. Nutno ještě dodat, že mnoho prospěšných i škodlivých vlastností platí o většině druhů alkoholu.

Pivo obsahuje množství vitamínu B (především B9 či B6), cholin, draslík a méně obsahuje hořčíku, což jsou všechno živiny důležité pro náš organismus. Nicméně doplňovat si potřebnou denní dávku těchto živin pivem není vhodné, především kvůli obsahu alkoholu a také kalorií. Například půllitr plzeňské dvanáctky má 875 kJ, Gambrinus 10° 700kJ a nealkoholický Birrel 445 kJ.  Oproti tomu 100 g vařených těstovin má 550 kJ a 100 g grilovaných kuřecích prsou 650 kJ. Doporučený příjem kalorií pro běžného 30letého muže, který moc nesportuje se pohybuje okolo 10 – 12 000 kJ denně. Pivo není kvůli obsahu alkoholu vhodné ani tzv. na žízeň, neboť alkohol organismus spíše dehydratuje. Naopak prokládání půllitrů piva půllitry vody by váš organismus mohlo dostatečně zavodnit (a omezit tak následky případné nadměrné konzumace).

 

Pití 1 – 2 sklenic denně může mít tyto zdravotní účinky (sklenice = 400 ml):

  • zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu,
  • snižuje riziko infarktu o 30 %,
  • pomáhá předcházet Diabetu II. typu,
  • střídmá konzumace piva může u mužů snížit riziko až o 20 % smrti způsobené kardiovaskulárními onemocněními,
  • snižuje riziko výskytu revmatoidní artritidy u žen o třetinu,
  • zlepšuje kognitivní funkce u starších žen a může snížit riziko výskytu stařecké demence.

 

Naproti tomu žádná studie neprokázala (nebo neprokázala dostatečně), že by vyšší konzumace piva měla lepší vliv na kojení, vypadávání vlasů, prevenci rakoviny, Alzheimerovy choroby, větší přitažlivosti pro opačné pohlaví, zlepšení pracovního či sportovního výkonu a řidičských schopností. (Ano, i takové mýty existují).

 

Nadměrná konzumace, tj. vyšší než doporučená dávka ovšem všechny tyto benefity stírá a dostavuje se spíše efekt negativní.

Nadměrná konzumace piva může způsobovat:

  • pivní vanu (kt. je způsobená nadměrným příjmem kalorií a ne vždy jde jen o pivo :)
  • nepravidelný srdeční tep
  • podvýživu
  • pálení žáhy
  • selhání ledvin
  • záněty slinivky břišní
  • rakovinu zažívacího traktu
  • dehydrataci
  • nadváhu
  • zvyšovat krevní tlak
  • oslabení imunity
  • desorientaci
  • atd.

 

Pivo jako takové může být pro vaše zdraví přínosné, pokud ho ale nepijete, nezačínejte s tím. Stejné zdravotní benefity totiž má i vyvážená strava a pravidelný pohyb.

Smyslem tohoto článku NENÍ nabádat nikoho ke konzumaci, chceme upozornit na zdravotní dopady při přiměřeném a střídmém příjmu. Ten činí 400 – 800 ml denně pro muže a cca 400 ml denně pro ženy. Pokud celý týden abstinujete a o víkendu si dáte piv 5 – 10, abyste dohnali doporučenou dávku, zaměřte se na kapitolu o zdravotních rizicích, protože doporučená dávka platí jednorázově, nikoli kumulovaně :-)