Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jahodový chia pudink
Autor příspěvku: Monika Novotná

Jahodový chia pudink

 

 

Chia semínka, jsou velkým trendem dnešní zdravé gastronomie. Toto výsadní právo mají oprávněně. Obsahují vysoký podíl omega 3 mastných kyselin, které mají mimo jiné silně protizánětlivý účinek. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů, bílkovin, vitamínů (např. skupina B, A, C, E) i minerálů (např. fosfor, mangan, vápník, železo). Díky komplexnímu složení, schopnosti vázat na sebe vodu a vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají zpomalovat přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, čímž regulují optimální hladinu krevního cukru v těle. Tím napomáhají snižování cholesterolu a zvyšují pocit nasycenosti. Mimo jiné mají blahodárný vliv na zažívací trakt, cévy, srdce, ledviny a játra.

Sezóna jahod je v plném proudu a tak je nasnadě přidat je například do zdravé svačinky.  Obsahují vysoký podíl vody, což nám v tomto receptu hodně pomůže. Navíc skvěle doplní působení chia semínek, jelikož jsou díky betakarotenům silným antioxidantem. Obsahují kyselinu ellagovou, která pozitivně ovlivňuje sebezničení rakovinových buněk (tzv. apoptózu). Obsahují také důležitý vitamín C, který mimo jiné podporuje vstřebávání železa. Celkově tedy jahody pomáhají posilovat imunitní systém, který je tolik důležitý pro boj s akutními, ale i chronickými nemocemi.

 

Suroviny:

(na 2-3 porce)

1,5 hrnku čerstvých jahod

3 lžíce chia semínek

1/4 hrnku ovesného (nebo jiného rostlinného) nápoje

1 lžička rýžového sirupu

1 kokosová šlehačka

špetka skořice

 

Příprava:

Jahody rozmixujte, přidejte ovesný nápoj, rýžový sirup a chia seminka a vše pořádně promíchejte. Směs dejte do skleniček a nechte v lednici ztuhnout (bude to trvat cca 3 hodiny, ale můžete nechat přes noc).
Kokosovou šlehačku nechte vychladit v lednici. Když bude opravdu studená, vyšleháte ji mixérem za pár vteřin. Pokud máte rádi šlehačku sladší, můžete před šleháním přidat lžičku rýžového sirupu.
Ztuhlý chia pudink vyndejte z lednice, navrch přidejte kokosovou šlehačku a posypte špetkou skořice.