Krémová tuřínová polévka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Krémová tuřínová polévka

Tuřín je plný vitamínu C, má výraznou chuť, která se podobá trochu ředkvičkám, trochu kedlubně. V téhle polévce vás nejen skvěle zasytí, poškádlí vaše chuťové buňky a podpoří zažívání i krevní oběh.

Suroviny:

3 jako vejce velké tuříny

4 stejně velké brambory

1 střední mrkev

1 střední petržel

2 velké listy mangoldu

1 stroužek česneku

3 jarní cibulky

0,5 l zeleninového vývaru

0,5 l vody

2 PL ghí

sůl

5 kuliček pepře

1/2 ČL kurkumy

 

Postup:

Zeleninu omyjeme a oloupeme.

Bílé konce cibulek, petržel, česnek a mrkev nakrájíme na malé kousky a necháme na rozpáleném ghí zesklovatět.

Zalijeme horkou vodou a vývarem, přidáme na kousky nakrájený tuřín, na větší kusy nakrájené brambory, cibulkovou nať a nakrájený mangold. Osolíme, opepříme a přidáme kurkumu.

Vaříme na mírném ohni zhruba 45 minut.

Nakonec rozmixujeme, podávat lze dochucené například sójovou smetanou a šťávou z citrónu.