Tuřín je plný vitamínu C, má výraznou chuť, která se podobá trochu ředkvičkám, trochu kedlubně. V téhle polévce vás nejen skvěle zasytí, poškádlí vaše chuťové buňky a podpoří zažívání i krevní oběh.
Suroviny:
3 jako vejce velké tuříny
4 stejně velké brambory
1 střední mrkev
1 střední petržel
2 velké listy mangoldu
1 stroužek česneku
3 jarní cibulky
0,5 l zeleninového vývaru
0,5 l vody
2 PL ghí
sůl
5 kuliček pepře
1/2 ČL kurkumy
Postup:
Zeleninu omyjeme a oloupeme.
Bílé konce cibulek, petržel, česnek a mrkev nakrájíme na malé kousky a necháme na rozpáleném ghí zesklovatět.
Zalijeme horkou vodou a vývarem, přidáme na kousky nakrájený tuřín, na větší kusy nakrájené brambory, cibulkovou nať a nakrájený mangold. Osolíme, opepříme a přidáme kurkumu.
Vaříme na mírném ohni zhruba 45 minut.
Nakonec rozmixujeme, podávat lze dochucené například sójovou smetanou a šťávou z citrónu.