Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pikantní polévka na imunitu
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pikantní polévka na imunitu

Polévka plná antioxidantů, která vás zahřeje a pomůže vyhnat z těla bacily? Ano, i taková se dá uvařit a stačí jen pár surovin. Hlíva na imunitu, kustovnice a kumara za antioxidanty, česnek, zázvor a chilli nejen na zahřátí. 

 

Suroviny:

1 středně velká červená cibule

5 velkých stroužků českého česneku

2 kumary (ty oranžové budou lepší než fialové s bílou dužinou)

1 balení hlívy (cca 200 g)

čerstvý zázvor (kousek velký asi jako palec)

5 polévkových lžic kustovnice

chilli paprička (zde množství záleží jednak na tom, jak jsou pálivé a pak také co snesete; stačí 1/2 sušené)

zeleninový vývar (cca 750 ml)

2 lžíce olivového oleje pro teplou kuchyni

sůl, pepř

 

Postup:

Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

V kastrólku rozehřejeme olivový olej a zlehka osmahneme, aby cibule maličko změkla.

Po pár minutách přidáme česnek.

Zalijeme vývarem a přidáme na kusy nakrájené houby, kustovnici, kumary a chilli papričku.

Vaříme asi ještě 10 minut, dokud všechny suroviny nezměknou.

Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem.

 

Tip:

Jestli chcete ještě silnější účinek, použijte o 2 stroužky česneku víc, nakrájejte je na maličké kousky, nechte 10 minut na vzduchu a přidejte do hotové polévky, ale už nevařte. Za libost vašeho dechu ručit nemůžeme, ale za antibakteriální působení česneku ano.

Polévku snězte ten samý den, co ji uvaříte, další den už nemá takový efekt.