S panem Karlem Hádkem – o Karlu Hádkovi

S panem Karlem Hádkem – o Karlu Hádkovi

Pohled na stravu a relaxaci se člověk od člověka liší. Může se zdát, že lidé, kteří mají blíž k přírodní léčbě, mívají podobné smýšlení o tom, co jejich tělu z pohledu stravy a relaxace prospívá a co ne. Proto mě zajímalo, jak to má pan Karel.

 

My se zbýváme vlivem stravy na naše zdraví. Co pro Vás znamená zdravá strava?

Teď zavzpomínám na krásný ruský vtip, který vypovídá o mém vztahu ke stravě.

To takhle zjistili, že kráva dává mlíko a nějaký technik říká, “Proč my jim dáváme žrát to zelený žrádlo, když vona dává bílý mlíko. Kráva to zelený vůbec nepotřebuje”. Tak se komunističtí chytrolíni rozhodli, že ty krávy přestanou krmit. A vono to ještě chvíli fungovalo, ještě dávaly mlíko. Ale protože ty krávy byly spojenci americkýho imperialismu, tak aby nemusely dávat mlíko, tak radši pochcípaly.

Když to řeknu svými slovy, tak pro mě neexistuje žádné „zdravé“ jídlo, protože každé jídlo musí projít procesem látkové výměny a v organismu vznikají toxické látky. Ideální by tedy bylo nejíst, aby toxiny nevznikaly. Ale z čeho bychom měli zdroj energie?

Mně se celkem líbí paleo dieta. Ne, že bych na ní trval, ale něco si z toho vybírám. Ta kopíruje to, na co je člověk vývojově uzpůsobený. Kdybych měl vypadat podle toho, co vědci říkají, co je zdravé a co není, tak tady děláte rozhovor s mrtvým. Já se cítím dobře, a když mi třeba paní doktorka na jednom kurzu již po několikáté říkala, “Pane Hádek, já s Vámi nesouhlasím…”. Tak jsem odvětil, “Paní doktorko, na to máte plné právo. Ale podívejte se do zrcadla a na mě. Až budete vypadat tak dobře, jako já, pak si Vás rád poslechnu.” (smích).

Principiálně je ale člověk nastavený na přežití a musí to vědět. Já vycházím z toho, že jsem zdravý, chci žít a užívat si a nemoci nemají šanci. Navíc to posiluji eleutheroccocem a především málo jím. Člověk nepotřebuje moc. Chce to si prostě vybírat. Já jím pampelišku a hořčiny, co mi rostou na zahradě, které patogenní mikroby v zažívání zlikvidují. Je tam vláknina, která mechanicky čistí střívka. Hořčiny navíc pozitivně působí na slinivku a žlučník. Co mi má chybět? Nic.

Když tedy jíte málo, jak vypadá Váš den i z pohledu jídla?

Ráno vstanu, když mě pánbůh probudí, což bývá velice rozdílné. Třeba dneska to bylo velice brzo, ve tři čtvrtě na osm. Vylezl jsem z postele, dal jsem si dva makový koláčky a kafe a pak jsem šel do práce. Makal jsem, a když bylo asi půl čtvrté, zjistil jsem, že mám hlad. Většinou se stává, že kolem té čtvrté nebo páté hodiny odpolední dostávám hlad, takže se naoběduji a někdy večeřím, než jdu do postele.Třeba hroznové víno, někdy přezrálý banán. Energii mám pořád, jsem veselej a taky živej (smích).

Je nějaká potravina, která ve Vašem denním jídelníčku nesmí chybět?

Kafe.

To jste můj člověk, já kávu taky potřebuji. Jakou vlastně pijete?

Černou silnou neb mléko je pro tele, a to já nejsem (smích).

Čemu se věnujete ve volném čase? Jak relaxujete?

Když jsem v Čechách, tak moc nerelaxuji. Toho volného času moc nemám, abych to všechno stihl, než odjedu do Egypta. Tam vždycky ráno vstanu, hupnu do bazénu, pak se nasnídám. Podívám se, co je důležitého k vyřízení a bleskově to vyřídím. No a běžím na pláž (testovat preparáty). Kolem té čtvrté hodiny přijdu z pláže. Občas hupnu do bazénu, abych se nepřehřál, vyřizuji maily a poradnu a končím tak v půl osmé, byť někdy i po půlnoci. Takto relaxuji v Egyptě.

Máte čas přečíst i jinou než odbornou literaturu? Máte oblíbeného spisovatele nebo knihu?

Poslední dobou toho čtu málo. Líbil se mi Remarque. „Bláznivý“ Francis Scott Fitzgerald. Ale víc teď čtu třeba knížky, na které se lidé odkazují v poradně, abych mohl správně odpovědět. Často se mě lidé ptají, jaké knihy doporučuji číst. Podle mě to není podstatné, co kdo čte. Důležité je u toho přemýšlet. Nesmíte zapomínat na to, že si tou knihou chce autor vydělat peníze. Takže čtěte nejen s otevřenýma očima, ale i zapojeným mozkem. 

Co je pro Vás v životě důležité? Na co kladete důraz?

Na mladá kolena jsem došel k názoru, že nejen chlebem je člověk živ. Je mnoho věcí, které člověka baví ve dvou.

Toto období je bohužel ve znamení častých nachlazení a viróz. Máte tip na “domácí lék”, který Vám zaručeně pomůže s podobnými neduhy zatočit?

Zaručeně nepomůže vůbec nic. Já celkem přísahám na eleutheroccoc, který zvyšuje imunitu na dvoj až trojnásobek. Nachází se v nabídce ve formě extraktu, který bych doporučil používat třikrát denně. Ne, že by člověk onemocnět nemohl, ale to onemocnění je velice nepravděpodobné. Když ale přijde v rámci chřipkového onemocnění nějaký nový tip viru, který organismus nezná, přestože je imunita na vysoké úrovni tak, než se obrana zmobilizuje, ono to nějakou dobu trvá. A pokud ho imunitní systém nerozpozná, člověk onemocní. Faktem je, že díky eleutheroccocu mívá onemocnění rychlejší průběh, slabší intenzitu, daleko rychleji proběhne rekonvalescence. Pokud má tělo v paměti ten vir, tak na Vás mohou prskat kýchat a člověk neonemocní. Zároveň je to i o psychice, aby se člověk nemocem šprajcnul. To je nesmírně důležitá věc.

Dále třeba česnek. Já jsem měl jednoho kamaráda, to byl celkem jednoduchý hoch. On, když za mnou přišel, tak to byla „láska“ na dvě hodiny. Pak už jsem ty věčné dotazy, “Slyšels tohle Karle, co tomu říkáš?”, nemohl vydržet. Jednou jsem byl nastydlý, tak jsem si vzal hlavičku česneku. Z poloviny jsem si udělal česnečku, druhou polovinu dal na topinky a všechno jsem to snědl. Asi za hodinu přijel tento kamarád a chtěl mě objímat, jako Husák Brežněva. Já na něj, “Hele brzdi, já smrdím, jak kanál. Já jsem nějaký nastydlý, tak jsem sežral celý česnek.”. On se zastavil a pronesl památná, přímo geniální slova: “Lepší je smrdět po česneku nežli po rakovině”.

Jaké máte vize a plány do budoucna?

Začít žít a trošku cestovat po Egyptě. A pak u nás se těším do Krkonoš, já jsem z podkrkonoší. Tam vydržím ležet na louce celý den a je mi dobře. Krkonoše miluji.

Tak Vám přeji, aby Vám Vaše splněné plány dělaly jen radost.

To Vám děkuji. Já jsem spokojený se vším, co život přináší.

 

Díl 1 – S panem Karlem Hádkem – o aromaterapii

Díl 2 – S panem Karlem Hádkem  – o podnikání, produktech a selském rozumu

 

 

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest