Domácí kečup
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Domácí kečup

V rajčatech obsažený lykopen se tepelnou úpravou lépe uvolňuje a tak budou antioxidační účinky tohoto kečupu lepší, než kdybyste jedli syrová rajčata. 

Suroviny:

10 zralých rajčat

špetka soli

lžíce olivového oleje

Příprava:

Rajčata omyjeme, rozkrojíme na půl a dáme na drátovnou síťku/rošt do trouby (popřípadě na plech, pokud nemáte takový ten rošt). Rajčata potřeme maličko olivovým olejem a posypeme lehnonce špetkou soli. V troubě sušíme na 120°C dvě až dvě a půl hodiny. Vyndáme, necháme zchladnout a dáme do mixéru. Přilijeme asi 2 dcl vody a mixujeme tak dlouho, dokud nedostaneme hladkou směs. Jelikož jsme při výrobě kečupu nepoužili žádné konzervanty, vydrží v lednici zhruba týden. Popřípadě můžete kečup zamrazit.