Beluga – kaviár mezi luštěninami

Beluga – kaviár mezi luštěninami

Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i svoje jméno. Navíc je to luštěnina vskutku luxusní, má jemnou oříškovou chuť a perfektní nutriční profil. Pokud nemáte čočku rádi, tuhle určitě vyzkoušejte.

 

Nutriční profil černé čočky

Černá čočka patří mezi naše oblíbené potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje anthocyaniny, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Anthocyaniny, jsou antioxidanty, které  chrání buňky před volnými radikály a hrají roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.

Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Je také efektivní v předcházení zácpy a její dostatečná konzumace pomáhá přecházet kardiovaskulárním onemocněním.

Obecně v České republice konzumujeme menší množství vlákniny, než se doporučuje. 100 g černé čočky pokryje vaši denní potřebu z poloviny.

 

Tipy k přípravě

Na rozdíl od zelené čočky a dalších luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Beluga se skvěle hodí do salátů, k lososovi, výborně chutná s kořenovou zeleninou, vlašskými ořechy. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.

 

Černá čočka se špenátem a tempehem

cerna cocka beluga Suroviny pro 2 osoby:

  • 150 g černé čočky
  • 100 g listového špenátu
  • 100 g tempehu
  • 1 červená cibule
  • 6 cherry rajčátek
  • Špetka soli
  • Hořčičné semínko, rozdrcené
  • 2 kuličky čerstvě rozdrceného černého pepře
  • 1 lžička ghí nebo oleje pro teplou kuchyni
  • Lžíce oleje z praženého sezamu

 

Příprava:

Čočku propláchneme a vaříme ji v trojnásobném množství vody v zakrytém hrnci zhruba 25 minut, dokud nezměkne. Není nutné, aby se vyvařila všechna voda. Špenát spaříme horkou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme lžičku oleje a zlehka na něm osmahneme cibulku, přidáme špenát, rajčátka, na kostky nakrájený tempeh a nakonec uváženou čočku. Přidáme koření a promícháme. Nakonec přidáme lžící sezamového oleje na dochucení.

 

Kde koupit

Belugu v bio kvalitě najdete v každé drogerii DM, nebo v některých obchodech se zdravou výživou.

 

Upozornění

Čočka obecně obsahuje puriny, takže její nadměrná konzumace může vést k zvýšené akumulaci kyseliny močové v organismu. Nejnovější studie ukazují, že pouze puriny živočišného původu zvyšují riziko dny, ale pokud již toto onemocnění máte, nebo máte rodinou historii, doporučujeme opatrnost.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest