Aronie, zázračná jeřabina
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Aronie, zázračná jeřabina

Aronie byla již v roce 2008 britským deník Daily mail označena za nejzdravější ovoce na světě.

Původem je ze severní Ameriky, kde se jí také říká chokeberry (bobule, po které se budete dusit). Je to díky její trpké chuti. Staří indiáni aronii používali jako součást jídelníčku, pro její léčebné účinky (o tom později), ale také jako afrodiziakum.

Velkým plusem je, že aronii můžete pěstovat i u nás, čímž snížíte svoji ekologickou stopu, budete mít plody vždy čerstvé a navíc vás to vyjde levněji než nákup goji nebo acai. Jelikož je také velmi odolná proti škůdcům, není třeba žádná zvláštní péče ani postřik. Aronie má černé plody, velké jako borůvky. Sklízejí se primárně na podzim. I když plody samotné jsou spíš trpké až kyselé, v kombinaci s jinými potravinami, například med, nebo další ovoce, se její chuť zjemní a je vynikající.

Hodí se na přípravu marmelád, sirupů, kompotů, smoothies, dá se sušit nebo z ní lze připravit likér.

Aronie je plná antioxidantů

Ne nadarmo se řadí mezi tzv. superfoods, jelikož má více až třikrát více antioxidantů než borůvky, brusinky, maliny nebo plody acai a Aronie-antioxidantygoji. Zároveň má i menší obsah cukru. Můžete se podívat na srovnání v tabulce, která byla sestavena americkým ministerstvem zemědělství.

Antioxidanty (chemické látky jako např. vitamin C a E) jsou pro naše tělo důležité proto, že bojují s volnými radikály, které se v našem těle usazují díky stresu, špatným stravovacím návykům, nadměrným sluněním, znečištěním životního prostředí a nemocí. Také zpomalují stárnutí organismu a pomáhají při některých typech rakoviny. Mezi důležité antioxidanty, které bojují s radikály patří anthocyaniny (látka, která dodává tak tmavou barvu) a proanthocyanidiny (rostlinné antioxidanty), jichž aronie obsahuje nejvíc ze všech super ovocí.

Aronie tedy chrání buňky před volnými radikály a pomáhá při řadě onemocnění

Pomáhá při civilizačních onemocněních jako je stres, stárnutí, snižuje emocionální nerovnováhu a posiluje imunitu. Je vhodná při detoxikaci a očistě organizmu (játra, ledviny), pomáhá předcházet poškození a zánětům žaludku, chrání játra a používá se v léčbě chronických onemocnění žaludku i jater. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Má pozitivní vliv na oběhovou soustavu, zlepšuje průtok krve a tím je vhodná při hypertenzi. Chrání buňky srdce, snižuje vysoký krevní tlak

Mimo jiné, plody aronie obsahují dvojnásobnou doporučenou denní dávku jódu pro dospělého člověka (400 mikrogramů/100 g), čímž se může srovnávat s kiwi. Jód je důležitý zejména v těhotenství a v období růstu, vynechávat by ho neměli ani dospělí. Aronie také zmírňuje záněty a alergie,  zastavuje enzymy, které rozkládají kolagen a je vhodná pro diabetiky. Bioflavonoidy obsažené v aronii podporují účinnost vitamínu C, takže se doporučuje konzumovat aronii spolu s ovocem bohatým na vitamín C, zejména v době chřipek a nachlazení a dalších onemocnění dýchacích cest.

Obrázek převzat z webu: http://sawmillhollow.com/health/facts/