Mrkvový dortík s mandlemi
Autor příspěvku: Monika Novotná

Mrkvový dortík s mandlemi

Skvělá a zdravá varianta mlsání jak při detoxu, tak při alergiích na lepek nebo laktózu. Díky krému, který je z Hrašky, můžete do sebe nebo třeba svého dítka dostat nepozorovaně kvalitní rostlinnou bílkovinu z luštěnin.

(12 porcí)

Ingredience:

Na korpus
150 g mandlové mouky nebo mandlí rozmixovaných najemno
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1/4 lžičky stévie (např. značka Stévík)
250 g mrkve nastrouhané na jemno
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce jablečného octa
50 ml kokosového mléka
špetka soli
hrst nesířených rozinek (nemusí být)
kokosový olej na vymazání formy a kokos na vysypání

Na krém
75 g Hrašky vanilka
400 ml rostlinného mléka (ovesné, kokosové)
45 ml kokosového oleje
4 polévkové lžíce sirupu (agáve, javorový) nebo medu
3 polévkové lžíce kakaa
Spetka skořice

Postup:

Korpus
Předehřejte si troubu na 180°C. Formu o max průměru 24 cm vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem. Mrkev nastrouhejte najemno nebo rozmixujte v mixéru nadrobno. Smíchejte dohromady mandlovou mouku (namleté mandle), kakao, sodu, skořici a stévii. Žloutky, med, jablečný ocet a kokosové mléko vyšlehejte ručním mixérem. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Sypké ingredience spojte s tekutými, přidejte mrkev, rozinky a nakonec zlehka do těsta vpravte sníh.
Těsto nalijte do formy a pečte alespoň 30 minut. Hotovo budete mít, pokud se Vám na špejli nebude těsto lepit. Po krátkém ochladnutí sejměte formu a dort nechte vychladnout.

Krém
Promíchejte rostlinné mléko s hraškou a dejte vařit. Až bude směs teplá, přidejte nejprve kokosový olej a pořádně promíchejte. Pak přidejte kakao a rozmíchejte vše dohladka. Až se bude směs vařit (bublat) a začne tuhnout, stáhněte teplotu a za občasného míchání vařte dalších 20 min. dávejte pozor, aby se Vám směs nepřipálila.

TIP: Pokud to bez krému nedáte, zkuste avokádový či jáhlový krém, ořechové máslo, kokosovou šlehačku nebo kondenzované kokosové mléko.
KAKAO – Zkuste někdy porovnat chuť kvalitního nepraženého kakaa a běžně dostupného kakaového prášku z obchodu. Rozdíl je nepopsatelný.
SKOŘICE – Nešetřete na sobě a dopřejte si skořici od Sonnentoru. S běžně dostupnou se nedá srovnat.
KOKOSOVÉ MLÉKO – Doporučuji sledovat složení. Některá mléka jsou plná konzervantů a stabilizátorů a jiná zas úplně prosta těchto látek.