Jarní špenátová polévka 
Autor příspěvku: Monika Novotná

Jarní špenátová polévka 

Špenát je výborná listová zelenina, je zásadotvorný, obsahuje vlákninu, důležité minerály a chlorofyl, je skvělý nejen pro vaše zažívání.

 

Suroviny

1 l domácího zeleninového vývaru (stačí i voda)
1 polévková lžíce ghí
2 střední petržele nákrájené na kousky
1/2 pórku pokrájeného
1 svazek špenátu
1 stroužek česneku prolisovaného
1 polévková lžíce umeocta
sůl podle chuti
dýňový olej na ozdobu
200 g uvařených jáhel na zahuštění (cca 100 g v suchém stavu)

 

Příprava

Jáhly spařte vroucí vodou a nechte vařit na mírném ohni 15 minut. Vody dáváme 1:3 (jáhly : voda). Pokud se teď děsíte, nemusíte, vše jde rychle a snadno. Vodu na spaření uvaříte v rychlovarné konvici a jáhly v cedníku jí přelijete, hned přendáte do hrnce, přidáte odměřenou vodu a dáte na sporák. Než se jáhly uvaří, připravíte vše ostatní.
Na přepuštěném másle nechte krátce osmahnout pórek a petržel, osolte, zalijte vývarem a vařte do změknutí (cca 20 minut). Podle čínské dietetiky by se sůl měla vařit. Poté přidejte nakrájený špenát s prolisovaným česnekem a pár minut nechte zavadnout. Už jste ve finále. Stačí přemístit do mixéru, přidat jáhly a vše dohladka rozmixovat. Polévku nalijte zpět do hrnce, dochuťte umeoctem a můžete podávat třeba pokapané dýňovým olejem.

 

TIP: Pokud doma nemáte jáhly a nechce se vám je vařit, přidejte jednou tolik petržele nebo uberte vývar. Zeleninové pyré vám polévku také zahustí a na chuti neubere.