Kefír, který vzniká procesem kvašení, je oproti mléku zdravější alternativou. Byť je jeho chuť nakyslá, vyvolává v zažívacím traktu zásaditou reakci. Napomáhá rozkládat hůře stravitelné látky. Zabraňuje hromadění potravy ve střevech, čímž nedochází k hnilobným procesům. Obsahuje méně laktózy (mléčného cukru), a proto jej mohou používat i lidé s laktózovou intolerancí. Kefír zvyšuje odolnost zažívacího traktu vůči virům a bakteriím, a tím pozitivně působí na imunitní systém organismu.
Suroviny:
(4 porce)
3 vejce
400ml kefíru
1 lžička hnědého cukru
1 hrnek špaldové mouky (polohrubé)
1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene
špetka soli
olivový olej na pečení
Příprava:
V misce rozmíchejte vejce s kefírem, cukrem a špetkou soli. Kypřící prášek promíchejte s moukou a přidejte k tekuté směsi. Vše pořádně promíchejte a nechte pár minut stát. Lívance pečte na kapce olivového oleje dozlatova. Takto připravené lívance můžete podávat jak „na slano“ se zeleninovou směsí, tak na sladko třeba s domácí marmeládou nebo ovocem a jogurtem. Fantazii se meze nekladou
TIP: Do těsta můžete také přidat čerstvé bylinky, nastrouhaný sýr, a nebo skořici a kardamon.