Nejen pro fanoušky bezlepkové diety je tenhle výborný recept na kuskus z květáku. Je skvělý i pro detoxikaci, například proto, že obsažené glukosináty chrání játra a plíce před karcinogeny, vláknina čistí střeva a tím, že má nízký obsah sacharidů pomáhá regulovat krevní cukr.
Suroviny:
(2 porce)
350 g květáku
10 mandlí
1 polévková lžíce tamari sójové omáčky
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce (chilli) olivového oleje
velká hrst nasekané pažitky
1 lžíce slunečnicových semínek
volitelně: listový špenát, červená paprika (může být i pečená), rajčata (ideálně sušená), sojanéza
sůl, pepř
Příprava:
Mandle smíchejte s tamari omáčkou v žáruvzdorné misce. Česnek oloupejte, smíchejte s olejem, dejte do podobné misky a spolu s mandlemi dejte do trouby na 180°C na 10 minut. Pak nechte zchladnout.
Květák omyjte a nakrájejte na růžičky velikosti ženské pěsti. Dejte na 5 minut do pařáčku, aby změknul. Pak spolu s upečenými mandlemi a česnekem dejte do sekáčku, nebo na hrubo umixovat do mixéru. Konzistence květáku by měla být podobná kuskusu.
Přimíchejte slunečnicová semínka, pažitku a jakoukoli na jemno nasekanou další zeleninu. Můžete přidat i další druhy, podle chuti a sezóny. Přidat můžete i lžíci sojanézy, ale není to nutné.