Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Hummus 3x jinak
Autor příspěvku: Monika Novotná

Hummus 3x jinak

Humus je cizrnová pasta s tahini, jejíž původ sahá do oblasti Středního východu. Cizrna je bohatá mimo jiné na železo, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K a zinek. Tato kombinace napomáhá pevné a silné struktuře kostí. Tahini pro svůj obsah vápníku a hořčíku pomáhá v boji proti osteoporóze. Hummus můžete jíst například s kousky ogrilovaného pita chleba nebo různými celozrnnými krekry. Je ale také vynikající jako dip ke krájené zelenině.

 

Suroviny

Základní recept

450 g nakládané cizrny v nálevu

šťáva z 1 citrónu (ideálně v bio kvalitě)

1 malý stroužek česneku, nakrájený

2 lžíce tahini

1/2 lžičky mletého kmínu

2 lžíce vody

sůl na dochucení

 

Bylinková variace

+ 1 svazek čerstvého koriandru

 

Papriková variace

+ 1 grilovaná paprika bez slupky a semínek

 

Postup

V mixéru smíchejte tahini a citronovou šťávu. Mixujte tak minutu, seškrabejte pastu ze stěn a ještě jednou chvíli promixujte do krémova. Přidejte olivový olej, nasekaný česnek, kmín, sůl a celé mixujte asi 30 sekund. Opět pastu seškrabejte ze stěn a znovu promixujte. Slitou a opláchnutou cizrnu rozdělte na půlku. První část dejte do mixéru a mixujte asi 1 minutu dohladka. Seškrabejte hmotu ze stěn, přidejte druhou půlku cizrny a mixujte další 2 minuty. Abyste měli hummus krásně hladký, přidejte ještě 2 lžíce vody a pořádně promixujte. Pro ostatní dvě varianty dejte zbylé ingerience do mixéru a mixujte na hladký krém.

Hotovou pastu dejte do misky, pokapejte olivovým olejem a jezte dle chuti. Co Vám zbude, můžete nechat v mrazáku odpočívat na chvíle hladu a chuti.