Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kančí ragú na červeném víně
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Kančí ragú na červeném víně

Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho maso bohaté na živiny a dokonce omega 3 mastné kyseliny. Jalovec příznivě působí např. při revmatismu a bolestech kloubů.

Suroviny:

(pro 4 porce)

250 g kančí plece

2 mrkve

1 petržel

1/8 středně velkého celeru

1 červená cibule

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

4 kuličky jalovce

3 malé větvičky tymiánu

2 – 4 lžíce špaldové mouky

špetka soli

čerstvě namletý pepř (cca 4 kuličky)

olivový olej vhodný pro teplou kuchyni

80 g rajského protlaku

0,5 l sladkého červeného vína

Příprava:

1. V misce smícháme mouku, sůl a půlku nadrceného pepře. Maso nakrájíme na kousky (cca 2 x 3 cm) a zlehka ho obalíme v mouce.

2. Cibuli, česnek, petržel, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a na mírném ohni opékáme zeleninu. Asi po 5 – 10 minutách přidáme jalovec a bobkový list.

3. Na vedlejší pánvi rozehřejeme olej a spíš zprudka na něm osmahneme maso, aby se zatáhlo a bylo krásně zlatavé. Je možné, že budeme maso opékat ve dvou várkách, aby se neslepilo a důkladně se opeklo. Opékáme zhruba 5 minut. Poté přendáme z pánve do kastrolu se zeleninou.

4. Když je všechno maso opečené a naskládané v kastrolu, přidáme rajský protlak. V pánvi mezitím ohřejeme 400 ml červeného vína, aby nám neunikly žádné chutě masa. Poté víno nalijeme do kastrolu, zamícháme a přidáme tymián.

5. Za občasného míchání a podlévání dusíme na mírném ohni asi 2 hodiny.   Podávat můžeme s divokou rýží, nebo třeba polentovými plackami.