Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Karbanátky z bulguru a dýňovo-bramborová kaše
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Karbanátky z bulguru a dýňovo-bramborová kaše

Bulgur je původem z Turecka, ale čím dál tím víc si oprávněně získává fanoušky i u nás. Bulgur se připravuje z nalámané celozrnné pšenice, která se nejprve nechá naklíčit, pak se krátce povaří a následně usuší. Vysušená zrna se dále pomelou na hrubší drť, kterou lze využít jak do zeleninových pokrmů, jako chutnou obměnu rýže, nebo ji lze přidat do masových směsí. Bulgur má vysoký obsah vlákniny, čímž napomáhá správné činnosti střev, má minimální množství tuku a obsahuje vitamín A, hořčík, fosfor a železo.

Karbanátky z bulguru

Suroviny:

(4 porce)

500g mletého hovězího masa

250g bulguru

1 cibule

menší svazek čerstvé petrželky

1 lžičky muškátového květu

1 lžičky mleté skořice

Sůl, pepř

Příprava:

Bulgur zalijeme studenou vodou v poměru 1:3 a necháme asi hodinu nabobtnat. Přebytečnou vodu slijeme a bulgur necháme pořádně okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme ji s mletým masem. Přidáme nasekanou petrželku, muškátový květ, skořici, sůl a pepř a masovou směs rukou prohněteme. Nakonec přidáme bulgur, který do masové směsi pořádně zapracujeme. Ze vzniklé hmoty tvoříme rukama nízké placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném olivovém oleji dozlatova. Karbanátky osušíme papírovou utěrkou a podáváme s oblíbenou přílohou.

Dýňovo-bramborová kaše

Suroviny:

(4 porce)

250g brambor

250g dýně (jakékoli)

4 lžíce ovesné smetany

muškátový oříšek, sůl

Příprava:

Brambory uvařte ve slupce (mají pak mnohem výraznější chuť a udrží si větší obsah vitamínů a minerálů), kterou po vychladnutí oloupejte. Dýni uvařte ve vodě doměkka. Smíchejte brambory s dýní a rozmačkejte je na kaši. Přidejte ovesnou smetanu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a sůl a vše pořádně promíchejte. TIP: Máte-li rádi kaši více lepivou a hladkou, použijte ponorný ruční mixér.