Pečená máslová dýně se špenátovým salátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pečená máslová dýně se špenátovým salátem

Špenát je účinný v prevenci rakoviny prostaty, dýně zase obsahuje vysokou dávku prospěšného vitamínu A.

Suroviny:

(Pro 2 osoby)

1 střední máslová dýně

1 svazek špenátu

1 stroužek česneku

1 červená paprika

špetka soli

2 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky balsamico octa

1/2 lžičky medu

1 lžička šťávy z citrónu

Postup:

Dýně oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky, lehce osolíme. Semínka odstraníme i z papriky a také ji nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs dýně, půlky papriky a česneku smícháme se lžící olivového oleje a dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 45 minut, nebo dokud dýně nezměkne. Mezitím připravíme zálivku na salát: smícháme lžíci olivového oleje, balsamico, med, citron se špetkou soli a důkladně promícháme. Špenát omyjeme, osušíme a rozprostřeme na talíř. Když je dýně upečená, vysypeme ji na listy špenátu, posypeme zbylou paprikou a pokud máte, třeba dýňovými semínky a nakonec zalijeme zálivkou. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat do pekáče pár snítek rozmarýnu.