Jitrocelový sirup
Autor příspěvku: Dagmar Škodová

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se 1 lžíce 3x denně (ne před spaním).

 

Suroviny:

Listy jitrocele kopinatého

Cukr, třtinový cukr nebo med

1 vyvařená šroubovací zavařovačka

(množství surovin závisí na velikosti zavařovačky)

 

Příprava:

Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.

Do sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.

Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.

Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).

Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.

Skladujeme v lednici. Z litrové sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.

 

Tip:

V případě rychlého zásahu proti kašli sirup vyrobíme také tak, že jitrocel povaříme, přecedíme a osladíme. Je to rychlejší metoda, ovšem Herbář doporučuje raději praktikovat tu delší metodu.

Alternativně lze použít i již hotové směsi na kašel, například v kombinaci jitrocele, divizny, bezu a lípy.