Jarní strava

Jarní strava

Jaro sebou přináší poselství nové a čerstvé energie, poselství očisty. V zimním období byla naše těla podrobena zatěžkávací zkoušce, čelila dlouhým a studeným zimním měsícům se všemi jejich nástrahami. Nedostatek slunečních paprsků přinesl mnohým  z nás pochmurnou náladu a náchylnost k častějším infekcím.

Náš metabolismus potřeboval více energie na zahřátí a organismus byl ve střehu, aby čelil virózám, chřipkám, angínám a jiným infekcím. Játra, žlučník a slinivka pracovaly ve dne v noci, aby zvládly vyšší příjem tučnějších jídel, svařeného vína a vánočních cukrovinek.

Ale jaro je tady a vy už to asi sami také začínáte cítit – vaše tělo si žádá změnu. Na těžká jídla ani nemáte chuť, dali byste si spíš něco lehkého a čerstvého, zeleninový salát nebo kousek ovoce. Je to jako by z vás najednou ten těžký závoj zimy spadl, jako by se uzavřela jedna roční kapitola. Jednoho rána se probudíte a tu změnu pocítíte zevnitř.

Hlavními orgány, které potřebují po zimě pomoci odlehčit, jsou zejména játra, slinivka a žlučník. Dortíky, cukroví a alkohol, tučná či smažená jídla a těžké pokrmy, které jsme ve svátečních dnech (a často i dlouho poté) hojně konzumovali, daly organismu řádně zabrat. Je tedy dobré se jim minimálně na měsíc vyhnout a orgánům dát šanci se zregenerovat.

Nejezte smažené, tučné či sladké pokrmy a nepijte alkohol. Omezte příjem červeného masa nebo se ho ideálně úplně vyvarujte. Nesmažte a nepečte v tuku. Příprava jídel by měla být buď čerstvá (čerstvé ovoce, zelenina, saláty), případně dušená, v páře, vařená nebo připravená na pánvi bez tuku.

Zvyšte si příjem vlákniny. Denní dávka pro zdravého dospělého jedince by měla být okolo 30g. Hutná zimní strava často neobsahuje její dostatečnou denní dávku a je tedy více než pravděpodobné, že střeva nejsou dobře pročištěná. Některé tělu neprospěšné látky ve střevech zůstaly a zvyšují tak toxické zatížení organismu. Množství vlákniny se v jídle nejlépe reguluje samotnou stravou – především konzumací potravin z celozrnné mouky, ovoce a zeleniny.

Vlákninu můžete však do stravy přidat i jinak. Otruby nebo vláknina psyllium jsou jejím vynikajícím zdrojem a 1-2 polévkové lžíce denně dělají pro očistu střeva zázraky. U zvýšených dávek vlákniny je třeba zároveň dodržovat pitný režim, jinak vám v některých případech může hrozit riziko zácpy.

Celozrnné obiloviny a potraviny z nich představují kvalitní zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Do pravidelného jídelníčku zařaďte quinou, žito, pohanku a jáhly. Tyto obiloviny buď neobsahují lepek vůbec a nebo ho obsahují pouze minimální množství. Lepek má prokázanou klinickou spojitost s mnoha chorobami a trvalým oslabováním imunitního systému. Zjara, kdy se nám navracejí „síly“, určitě není dobré organismus záměrně zvýšeně oslabovat a proto doporučuji se potravinám z tzv. „bílé“ (tedy bílé pšeničné) mouky vyhnout.

Ovoce a zeleninu můžete jíst čerstvou či dušenou, opět dle chuti. Protože je ale ovoce významným zdrojem vitamínů, je dobré do jídelníčku alespoň jednu či dvě porce čerstvého ovoce denně zahrnout a to nejlépe do dopolední svačiny, kdy je slinivka nejaktivnější. Zde se výběru meze nekladou.

Za nejideálnější „jarní“ druhy zeleniny, kdy alespoň některé z nich je dobré konzumovat denně, se považují chřest, mladé naklíčené výhonky (např. čočka, mungo, alfalfa, řeřicha), saláty (střídejte různé druhy – rukola, hlávkový, římský, čekanka, štěrbák, endivie), brokolice, kapusta, daikon a pravé kysané zelí.

Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky, mladé listy pampelišek, kopřivy nebo třeba medvědího česneku, které můžete přidat do salátu nebo nádivky.

Bílkoviny jsou pro nás velmi důležité a to i na jaře, kdy si tělo začíná vyžadovat lehkou stravu. Nezatěžujte ho tedy nadbytkem červeného masa (hovězí, vepřové, zvěřina), uzeninami a jinými „těžkými“ živočišnými bílkovinami.

Popusťte uzdu své tvořivosti s luštěninami, tofu, tempehem či rybou.

Ideální jarní nápoje tvoří zeleninové freshe a bylinné čaje, přirozeně sycené minerální vody a voda filtrovaná. Mým oblíbeným čajem, který zároveň velice efektivně pročišťuje játra a žlučník a podporuje jejich funkci, je čaj z pampeliškového kořene. Jedná se o vynikající detoxikační léčivku, která by v žádném jarním jídelníčku neměla chybět. Pravidelné pití minimálně jednoho šálku denně významně přispívá ke zdraví jater, žlučníku a zažívacího traktu.

Dalšími výbornými jarními čaji jsou kopřiva (pročišťuje krev), měsíček (pročišťuje lymfatický systém), meduňka, fenykl, máta (na zažívání).

Tyto čaje můžete střídat podle chuti. Do zeleninového freshe, který je dobré pít minimálně 3x týdně, si nechte namíchat červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer a špenát nebo jablko. Pokud vás trápí studené ruce či nohy nebo horší zažívání doporučuji přidat ještě kousek zázvoru. Vynechte nápoje s obsahem kofeinu (káva, černý čaj) a cukru. Zbytečně zatěžují játra a s jarní únavou nepomohou. Ba naopak.

Ideálním způsobem jak se vyhnout jarní únavě, která se o nás pravidelně na začátku jara pokouší, jak si nastartovat metabolismus a shodit pár nadbytečných kil je právě naslouchání svému tělu. Netrapte se drastickými dietami nebo různými nevhodnými medializovanými detoxikacemi. Váš organismus potřebuje energii. Jezte tedy dostatek čerstvých potravin, pijte bylinkové čaje a freshe, cvičte jógu, odpočívejte s oblíbenou knížkou a za měsíc z vás bude nový člověk.

 

Příklad mého jarního jídelníčku:

Před snídaní: sklenice vody se šťávou z čerstvého citrónu

 

Snídaně:

A: ovesná kaše, 1 lžíce otrub, 2 lžíce přírodního jogurtu, 1 lžička lněného oleje, borůvky

B: přírodní musli, 1lžíce otrub, kefír, 1lžička lněného oleje   čaj z kořene pampelišky, mátový nebo meduňkový čaj

 

Svačina:

A: ovoce – např. jablko či hruška

B: zeleninový fresh

 

Oběd:

A: zeleninový salát s rukolou a bazalkou, s tuňákem a kozím sýrem

B: sushi nebo čerstvé vietnamské jarní závitky, miso polévka

 

Svačina:

A: celerové/mrkvové tyčinky s jogurtovým dipem

B: čerstvé oříšky nerestované : kombinace mandlí, para a kešu s kustovnicí čínskou – 1 menší hrst,   čaj z kořene pampelišky (možné se sojovým nebo mandlovým mlékem)

 

Večeře:

A: jemně podušené zelené fazolky s lososem orestovaným na pánvi (na sucho) a celozrnnou rýží s hrstí čerstvých výhonků. dresing/zálivka na zeleninu (olivový olej, balsamiko)

B: dušená brokolice s chřestem, vařená quinoa, tempeh, hrst čerstvých výhonků dresing/zálivka na zeleninu (olivový olej, tahini, citrón)

 

článek pro časopis Meduňka 2013 Kateřina Boesenberg BHSc., ND

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest