Kvalita potravin

Kvalita potravin

Nedávno nás z redakce serveru Penize.cz požádali o odpověď na otázku, „Kdo je hlavním viníkem toho, že se v českých obchodech prodává stále velké množství nekvalitních potravin“. Naše vyjádření, včetně názoru dalších odborníků si můžete přečíst zde.

 

Myslíme si, že téma si zaslouží obsáhlejší pojednání než vymezených 1500 znaků a tak čtěte dál. Nechceme pátrat po tom, proč jsou v našich obchodech „nekvalitní“ potraviny, ale spíš se zamyslet, co pro nás kvalitní potraviny znamenají. Kvalita nemusí být jen o jakosti. Je všeobecně známé, že potraviny, které jsou prošlé, stejně tak nevhodně uchované nejsou vhodné ke spotřebě. Stejně tak čerstvé ovoce a zelenina – když je trochu nahnilé, nestačí vadnou část odkrojit a zbytek bez obav využít – ať je vám to líto nebo ne. Potravina je napadená celá, a proto není vhodná ke konzumaci.

 

Dalším aspektem kvality je složení. Věříme, že v jednoduchosti je krása a tak doporučujeme vybírat především nezpracované, nebo minimálně zpracované potraviny. Vyhnete se tak nejistotě, která zkratka, cizí slovo, nebo Éčko je ještě vhodné nebo už není. Nehledě na to, že spousta přísad, které se používají ke „zlepšování“ potravin není dostatečně prozkoumaná a tak se až postupem času může ukázat, že na první pohled zcela neškodná přísada má zásadní dopady na naše zdraví (příkladem budiž některá umělá sladidla).

 

Podle našeho názoru nejde jen o jakost či složení, což by měla být hlediska, která jsou ošetřena legislativou. Naproti tomu nutriční vyváženost potravin je v konečném důsledku pro nás mnohem důležitější a právě zde panuje snad největší množství mýtů, která ovlivňují naše nákupní rozhodnutí. Například nízkotučné potraviny – jsou opravdu tak zdravé? Věděli jste, že když z potraviny odstraníte tuk, změníte výrazně jeho chuť? A že výrobci, aby vykompenzovali nedostatek tuku, často přidávají do potravin cukr? My doporučujeme, pokud nemáte nějaké vážné zdravotní omezení, potraviny nenízkotučné, samozřejmě v malém množství.

 

Nápoje bez cukru – tedy umělá sladidla. Ano, nebudou se po nich kazit zuby, ani po nich nepřiberete, ale jste si jisti, že umělá sladidla neovlivní naše neurologické funkce a nebo zda nakonec nepřibereme ještě víc, díky tomu, že budeme konzumovat mnohem větší množství tzv. light potravin?

 

Kuřecí prsa – jsou tou nejlepší alternativou pokud chcete správně a zdravě jíst? Mají málo tuku a jsou doporučovaná ve většině diet. Víte, že průmyslově chovaná kuřata dosahují jateční hmotnosti zhruba za tři týdny, zatímco „po staru“ chované kuře roste alespoň 4 měsíce. Možná už vám v hlavě vyskakují pojmy jako růstový hormon a antibiotika. Pokud jde o nás, když kuře, tak alespoň farmářské a když není k dispozici, zvolte krůtu. Podobných mýtů můžeme najít opravdu hodně a krok za krokem bychom se jim mohly věnovat a rozebírat je. A my také budeme. Pokud jde o kvalitu a nutriční vyváženost, doporučujeme řídit se již zmíněným pravidlem jednoduchosti a zaměřit se na potraviny v jejich co nejpřirozenější podobě.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest