Zažívací obtíže a cestování
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Zažívací obtíže a cestování

Zažívacím problémům při cestování je nejlépe předcházet, samozřejmě rozumnou stravou, z doplňků lze preventivně zařadit například probiotika či přirozeně fermentovaný jablečný ocet. 

Pokud nás přesto nějaké obtíže postihnou, tak u průjmů je důležitá v akutní fázi zejména hydratace, dále podáváme probiotika až 3x denně (kmen Saccharomyces boulardii) a živočišné uhlí (až 2 tablety co 3 hodiny). Po překonání akutní fáze pokračujeme v užívání probiotik (Lactobacillus, Saccharomyces) a likvidujeme případné patogeny, ideální jsou byliny (silné antibakteriální či antiparazitální působení mají ořešák, pelyněk, dřišťál, tymián, použít lze i řepík). Velmi efektivní jsou i oreganové kapky.

V případě zácpy lze nejen preventivně užívat hrušky, sušené švestky, psyllium či chia semínka, vždy ale myslíme na to, že je nutné zvýšit příjem tekutin.  Dostatečný příjem tekutin a pohyb je u zácpy stěžejní. Užívání probiotik zvyšuje stolici až o 25 %, což též není zanedbatelné.

Do cestovní lékárničky tedy doporučujeme zabalit kvalitní probiotika, živočišné uhlí a případně směs na přípravu instantního rehydratačního nápoje.