Kateřina Boesenberg BHSc ND, článek pro časopis Meduňka
Pokud věříte, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, tak pro Vás nebude takovým překvapením, že i strava muže a ženy se může odlišovat v tom, co je pro ně vhodné. Organismus žen a mužů se liší metabolicky, hormonálně i tom, jak ukládá tuk. Ke zdravému fungování organismu jsou zapotřebí vitamíny, minerály a další látky, jejichž potřeba je rozdílná v závislosti na pohlaví i na vývojové fázi. Samozřejmě – zásady zdravého stravování jsou pro obě pohlaví stejné, ale pravdou zůstává, že existují potraviny, které mohou mužům i ženám v určitých fázích života značně ulevit. Předložené informace byly sepsány na základě zkoumání vývojových fází mužů a žen, jejich pro ně specifických zdravotních problémů a také podle statisticky převládajících onemocnění u jednoho či druhého pohlaví. Tyto potraviny mají díky specifickým látkám v nich obsažených na tyto fáze pozitivní a léčebný vliv.
Potraviny pro ženy
Bílý jogurt s bio kulturou, přírodní kefír s bio kulturou
3-5x týdně
Kvalitní bílý jogurt a kefír mají blahodárné účinky na zažívání. Obsah probiotických kultur neboli tzv. „dobré bakterie“ pomáhají udržovat zdravé zažívání a omezit možnou propustnost střevní stěny. Tím se snižuje výskyt syndromu dráždivého střeva, zánětlivých onemocnění zažívání a vředů, kterými ženy trpí 4x častěji než muži. Pravidelná konzumace bílých jogurtů s probiotickou kulturou také dokáže efektivně omezit nepříjemné vaginální výtoky a infekce a dle nedávných výzkumů vychází najevo, že jejich pravidelná konzumace také u žen snižuje rizikové faktory vzniku rakoviny prsu. Jogurt je zároveň dobrým zdrojem vápníku, který hraje důležitou úlohu v prevenci osteoporózy.
Lněné semínko
2 polévkové lžíce denně
Mleté lněné semínko představuje nejlepší zdroj přírodních fytoestrogenů a pomáhá tak zamezovat vzniku nepříjemných projevů menopauzy. Lněné semínko také obsahuje jemný typ vlákniny, vhodný i pro osoby s citlivějším zažíváním. Látky v semínku obsažené mají slizovitý účinek, který chrání stěny sliznice v zažívání, a zároveň ji čistí od možných toxických nánosů.
(Fytoestrogeny: Fytoestrogeny jsou látky obsažené v určitých rostlinách a potravinách. Dokáží napodobovat účinky ženského hormonu estrogenu. Jejich účinek je nejpatrnější v období menopauzy, kdy ženské tělo přestává hormon estrogen přirozeně vyrábět.)
Celozrnné potraviny
5x týdně
Ženy, které jako součást jídelníčku konzumují plnohodnotné tmavé celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a pečou z celozrnné mouky (pšeničné, pohankové, žitné či jiné) nemají tak časté problémy s nadváhou, netrápí je chutě na sladké a patří do nízké rizikové skupiny vzniku cukrovky a metabolického syndromu. Ženy, které naopak konzumují převážně bílé pečivo, sladkosti a používají bílou mouku, patří do nejvyšší rizikové skupiny zmíněných onemocnění.
(Metabolický syndrom: projevuje se kombinací 3 závažných zdravotních problémů – inzulinové rezistence (před-cukrovkový stav – tkáň je necitlivá na působení hormonu inzulínu, jehož funkcí je snižování krevní hladiny cukru) nebo již následné cukrovky II. typu, vyššího krevního tlaku a obezity. Tyto změny vznikají převážně špatnou životosprávou, vlivy prostředí, ale také možnou genetickou predispozicí.)
Ovesná kaše
7x týdně
Ovesná kaše obsahuje vyvážené množství vitamínů a minerálních látek a je považována nejen za léčivou potravinu, ale také za vynikající součást jídelníčku při redukčních a detoxikačních dietách. Vláknina přirozeně obsažená v ovesných vločkách působí jako velice jemný kartáč a přirozeně očišťuje zažívání od nahromaděných toxinů. Ovesné vločky také obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamínu, který má hojivé účinky na zažívací trakt, a protože ženy trpí zažívacími problémy častěji než muži, měly by dbát na to, aby ovesnou kaši do svého jídelníčku zařadily.
Luštěniny
3-4x týdně
Pravidelná konzumace luštěnin zlepšuje soustředění a dodává tělu energii. Sojové boby a cizrna obsahují vysoké hodnoty fytoestrogenů. Jejich konzumace je vhodná před nástupem menopauzy i při menopauzálních příznacích. Fazole adzuki jsou zase skvělým doplňkem např. v těhotenství pro svůj obsah vitamínu B9 a železa a dalších minerálních látek. Pro ty ženy, které nastupují redukční dietu, jsou naopak vhodné černé fazole nebo fazole lima.
Tučné ryby
2-3x týdně
Tučné ryby typu losos, makrela, tuňák, herink nebo sardinky představují pro ženy vynikající zdroj „dobrých“ tuků neboli omega 3 mastných kyselin a vitamínu D. Omega 3 jsou důležité v těhotenství pro správný neurologický vývoj plodu, dále dokážou zmírnit příznaky bolestivé menstruace nebo premenstruačního syndromu. Používají se i jako léčebný prostředek při poporodních depresích. Tučné ryby také napomáhají při prevenci a léčbě osteoporózy, při menopauzálních depresích nebo změnách nálad.
Borůvky a brusinky
3-4x týdně
Borůvky, maliny, angrešt, rybíz, brusinky, kustovnice, acai a další bobule, české i exotické, jsou více než jen pěkně zabarvené bobulky. Pigment, který jim dodává krásnou modrou nebo sytě červenou barvu, je jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů, které nás chrání proti volným radikálům. 100% borůvková nebo malinová čerstvě vymačkaná šťáva pomáhá zmírňovat efekty stárnutí a omladit pokožku a používá se jako doplňková potravina při léčbě rakoviny. U brusinek se prokázal velmi efektivní léčebný účinek při zánětu močových cest. Látky v nich obsažené zabraňují bakteriím, aby přilnuly na stěnu močového měchýře, čímž se urychluje průběh tohoto velmi nepříjemného onemocnění.
(Volné radikály: Volné radikály způsobují v těle záněty, snižují imunitu, podporují virové infekce, stárnutí pokožky a organismu, neuro-degenerativní choroby jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc, významně přispívají ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění a diabetu a stojí za vznikem závažnějších onemocnění jako je rakovina.)
(Antioxidanty: Antioxidanty brání tělo proti volným radikálům a snižují tak pravděpodobnost vzniku vzniku možných závažných onemocnění jimi způsobenými. Vysoké hodnoty antioxidantů přijímaných přirozenou cestou nebo v kvalitním antioxidačním multikomplexu zlepšují zdraví, omlazují a prodlužují život.)
Žloutky
2 – 4 vařená vajíčka týdně
Žloutky jsou vynikající potravinou pro těhotné ženy pro svůj obsah vitamínů skupiny B, vitamín D a především pro aminokyselinu cholín. Vitamín D a cholín jsou jedny z hlavních složek potřebných ke správnému neurologickému vývoji plodu. Cholín také pozitivně ovlivňuje paměť, koncentraci, bdělost a mentální funkce.
Zázvor
3 – 5x týdně
Zázvor tlumí bolest, zlepšuje krevní oběh, detoxikuje a zahřívá. Je vynikajícím lékem při bolestivé menstruaci. Je prokázáno, že jedna tabletka zázvoru je stejně efektivní jako ibuprofen. Při bolestivé menstruaci může krev stagnovat a zázvor tuto stagnaci prohřátím uvolňuje. Zázvor se také používá při hubnutí jako součást jídelníčku pro svou schopnost zlepšit metabolismus spalování tuku až o 20%.
Kadeřavá kapusta a tmavá listová zelenina
3-4x týdně
Kapusta je často nedoceňovanou zeleninou a přesto hraje ve zdraví ženy významnou roli. Její pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko zlomeniny klíčku kyčelního kloubu a osteoporózy – onemocnění, které se vyskytuje 4x častěji u žen než u mužů. Díky vysokému obsahu vitamínu K snižuje řídnutí kostí a ovlivňuje jejich správný vývoj. Kapusta pomáhá chránit zrak, snižují riziko šedého zákalu a rakoviny prsu a ženských orgánů. Ostatní tmavá listová zelenina jako je brokolice, růžičková kapusta, zelí, bok choy (asijská zelenina) a dokonce i květák pochází z rostlin řádu brukvovitých, který obecně obsahuje významné množství léčivých látek. A obdobně – jako u kapusty – pravidelná konzumace tmavé listové zeleniny chrání před osteoporózou, různými typy rakovin, cukrovkou a také napomáhá v hubnutí.
A o potravinách vhodných pro muže se dozvíte v druhém díle ..