Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ztracená vejce, aneb detox snídaně i pro chlapáky
Autor příspěvku: Monika Novotná

Ztracená vejce, aneb detox snídaně i pro chlapáky

Pokud si někteří chlapi myslí, že detox je čiště „holčičí“ záležitost a že se z těch vloček a ořechů nenají, pak tu pro ně máme vydatnou a přesto zdravou snídani, která dodá tělu potřebnou energii, doplní nezbytné bílkoviny a pomůže očistě a harmonizaci zažívacího traktu. Navíc je tento způsob přípravy vajec výrazně zdravější než smažení, kterému byste se měli při detoxu, a ideálně nejen při něm, raději vyhnout.  

Suroviny:

2 plátky celozrnného žitného chleba 4 menší plátky vyzrálého kozího sýra 2 vejce (nejlépe domácí, bio nebo farmářská…. ale hlavně opravdu čerstvá) hrst čerstvých salátových listů (špenát, čekanka, rukola) sůl, pepř lžíce octa horká voda  

Postup:

Plátky chleba dejte z každé strany na cca 3 minuty pod gril do trouby. Do hlubšího hrnce vlijte vařící vodu a přidejte lžíci octa. Zahřejte až do bodu varu, pak stáhněte plamen na minimum. Lžící vytvořte v hrnci vír, do kterého postupně rozklepněte obě vejce. Hrnec přestaňte zahřívat a nechejte vejce cca 3-4min zatáhnout. Mezi tím si připravte na talíř salát, vyndejte opečený chléb z trouby a obložte ho plátky kozího sýra. Chleba by měl být ještě teplý, aby sýr změkl. Až budou vejce hotová, vyndejte je z vodní lázně a položte je na plátky sýru. Ostrým nožem udělejte na vejcích malý řez, posypte špetkou soli a pepře a můžete se pustit do hodování.   Tip: Správně by takzvaná ztracená vejce měla mít tuhý bílek a tekutý žloudek. Pokud ale máte radši vejce na tvrdo, pak je nechte vařit ve vodní lázni o 3-4 minuty déle.