Salát z avokáda a červeného grapefruitu
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Salát z avokáda a červeného grapefruitu

Osvěžující zeleninovo-ovocný salát pro dny, kdy se vám nechce vařit. Jednoduchá a rychlá příprava a zároveň vysoký obsah vlákniny, kvalitních tuků, kyseliny listové nebo vitaminu C. 

potřebujete: (4 porce)

  • 2 avokáda
  • 2 grapefruity
  • několik ředkviček
  • 4 hrsti směsi natrhaných listových salátů
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • olivový nebo lněný olej
  • sůl a pepř

postup:

  1. Z grapefruitů okrájejte slupku a vyřezejte měsíčky (viz tipy).
  2. Avokáda přepulte, vyjměte pecky, ze slupek vyloupněte lžící dužinu a nakrájejte ji na plátky.
  3. Listy salátu dejte do mísy, přidejte ředkvičky nakrájené na kolečka, přisypte sezamová semínka a zakápněte olejem. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  4. Ochucený salát s ředkvičkami rozdělte na talíře a přidejte plátky avokáda s dílky grapefruitu.

 

Tipy:

  • sezamová semínka můžete předem lehce opražit
  • otravnou činnost jako je dobývání dužiny z grapefruitu urychlíte ostrým nožem, kterým najednou ořežete slupku i se spodní bílou částí a jednotlivé dílky pak snadno vyřežete z nahořklých přepážek – viz obrázek