Osvěžující zeleninovo-ovocný salát pro dny, kdy se vám nechce vařit. Jednoduchá a rychlá příprava a zároveň vysoký obsah vlákniny, kvalitních tuků, kyseliny listové nebo vitaminu C.
potřebujete: (4 porce)
- 2 avokáda
- 2 grapefruity
- několik ředkviček
- 4 hrsti směsi natrhaných listových salátů
- 2 lžíce sezamových semínek
- olivový nebo lněný olej
- sůl a pepř
postup:
- Z grapefruitů okrájejte slupku a vyřezejte měsíčky (viz tipy).
- Avokáda přepulte, vyjměte pecky, ze slupek vyloupněte lžící dužinu a nakrájejte ji na plátky.
- Listy salátu dejte do mísy, přidejte ředkvičky nakrájené na kolečka, přisypte sezamová semínka a zakápněte olejem. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Ochucený salát s ředkvičkami rozdělte na talíře a přidejte plátky avokáda s dílky grapefruitu.
Tipy:
- sezamová semínka můžete předem lehce opražit
- otravnou činnost jako je dobývání dužiny z grapefruitu urychlíte ostrým nožem, kterým najednou ořežete slupku i se spodní bílou částí a jednotlivé dílky pak snadno vyřežete z nahořklých přepážek – viz obrázek