Jablkový koláč s jogurtem a ovesnými vločkami
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Jablkový koláč s jogurtem a ovesnými vločkami

Koláč pro podzimní dny. Jablková náplň voní vanilkou a skořicí, vláčné těsto je z celozrnné mouky, ovesných vloček a jogurtu, slazené medem.  

Suroviny:

  • 4 jablka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 50g ovesných vloček
  • 150g celozrnné mouky
  • 120g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic medu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 170°C.
  2. Kulatou formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou. 
  3. Jablka oloupejte a vykrojte z nich jádřince. Nakrájená na silnější plátky je dejte do mísy, zalijte citrónovou šťávou a promíchejte. Citrónová šťáva dodá hotovému dezertu pikantní chuť a jablka díky ní neztmavnou.
  4. Smíchejte vanilkový cukr, pudinkový prášek a skořici. Směs nasypte k plátkům jablek a rovnoměrně je v ní obalte.  
  5.  Do blenderu vsypte ovesné vločky a rozmixujte je najemno. K mletým vločkám přidejte jogurt s medem a olejem a promixujte.
  6.  Do větší mísy nasypte mouku, promíchejte ji s práškem do pečiva, přidejte vejce a přilijte směs z blenderu. Umíchejte hladké těsto, přemístěte ho do formy, rovnoměrně uhlaďte a pokryjte plátky jablek.
  7. Vložte do trouby a pečte 40-45 minut.