Jáhly s kešu ořechy a datlemi jako ranní kaše. Drobné kuličky prosa mají na organismus zahřívací účinky, proto dobře fungují jako zimní snídaně. Svým obsahem složitých sacharidů vám dodají energii do dalšího dne a spolu s hořkou čokoládou také velkou porci hořčíku.
Suroviny: (4 porce)
- 200g jáhel
- 50g kešu ořechů natural
- hrst datlí (8-10 ks)
- 2 lžíce kakaového prášku
- ovoce a rozpuštěná hořká čokoláda (70% a víc) k podávání
Postup:
- V rychlovarné konvici přiveďte k varu větší množství vody. Jáhly vsypte do širšího hrnce a několikrát za sebou je vždy spařte horkou vodou a pak slijte. Odstraníte tak případnou nahořklou chuť, kterou jáhly přirozeně mají.
- Propláchnuté jáhly nakonec zalijte vodou tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad vrstvu zrnek, přiveďte k varu a pak zmírněte plamen na minimum.
- Přidejte datle s kešu ořechy, přisypte kakaový prášek, promíchejte a společně uvařte doměkka. Trvá to asi 15 minut. Jáhly by měly vstřebat všechnu vodu.
- Směs nakonec rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Jednotlivé porce pak dochuťte ovocem a čokoládou.
Tipy:
- V obchodech najdete několik odrůd jáhel, s různou, někdy velmi výraznou chutí, která není příjemná každému. Jemnou chuť mají obecně odrůdy s nejmenšími zrnky.
- Kvalitní hořká čokoláda je po zahřátí velmi hustá, pokud do ní chcete kousky ovoce namáčet, nařeďte ji trochou kokosového oleje.
- S čokoládovou chutí dobře ladí mandarinky a pomeranče, ale i maliny nebo višně.