Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Quinoa s houbou shiitake
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Quinoa s houbou shiitake

Quinoa je skvělým zdrojem kompletní bílkoviny a shiitake je výborná při podpoře imunity. Jedna pochází z latinské Ameriky, druhá z Asie a spolu tvoří elixír zdraví a explozi chutí.  

Suroviny:

(2 hladové osoby) 8 klobouků houby shiitake (pokud jsou sušené, tak přes noc namočit ve vodě) 1 červená kapie 1/2 velkého pórku 3/4 hrnku quinoy 1 a 1/2 hrnku vody 1 dcl suchého bílého vína 3 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky 1 polévková lžíce olivového oleje 5 kuliček čerstvě rozdrceného černého pepře špetka soli být může, ale nemusí  

Příprava:

Quinou spaříme vroucí vodou a poté zhruba 15 minut vaříme v lehce osolené vodě. Na konci přimícháme 1/2 lžíce olivového oleje, nasekanou petrželku a půlku pepře. Důkladně promícháme a necháme v zaklopené nádobě odstát, dokud se nevsákne všechna voda a než připravíme zeleninu.   Pórek, papriku i houby nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce rozehřejeme 1/2 lžíce olivového oleje a lehce osmahneme pórek, poté přidáme houby a papriku, podlijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme dusit, dokud není zelenina měkká. Quinou se zeleninou můžete promíchat, nebo servírovat vedle sebe.