Pečený karas s citrónem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pečený karas s citrónem

Sladkovodní ryby jsou zdrojem zdravých tuků i lehce stravitelných bílkovin. Zpravidla obsahují méně těžkých kovů než ryby mořské. I když karas nepatří zrovna mezi perly našich vod, při správné úpravě je chuťově velmi dobrý. Jako alternativu lze zvolit kapra.

 

Suroviny:

(pro 4 osoby)

2 středně velké vykuchané karasy

1 kg brambor

9 lžic olivového oleje

3 citróny mořská sůl

čerstvě namletý černý pepř

2 hrsti čerstvé petržele

8 bobkových listů

2 stroužky česneku

Příprava:

Troubu rozehřejeme na 180°C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce důkladně promícháme  s 5 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj brambory naskládáme. Dáme do předehřáté trouby cca na 10 minut, nebo než si připravíme rybu. Petržel nasekáme najemno a citróny nakrájíme na kolečka. Česnek nakrájíme na tenké proužky, smícháme se zbytkem olivového oleje, solí, pepřem, lžící petržele a šťávou z půlky citrónu. Vzniklou směsí důkladně pomažeme ryby, na povrchu i uvnitř. Do každé ryby dáme i cca 3 kolečka citrónu a jeden bobkový list. Vyndáme plech z trouby, na brambory položíme rybu, na rybu zbylé plátky citronu a bobkové listy. Vše pak posypeme zbývající petrželí. Pečeme v troubě zhruba 45 minut.