Minimálně sladké sušenky obsahují díky ovesným vločkám velkou porci vlákniny a díky oříškům kvalitní bílkoviny. Jsou skvělé jako odlehčená verze vánočního cukroví, které voní po vanilce, banánech a čokoládě.
Suroviny:
(40 kousků, 2 plechy)
- 250g jemných ovesných vloček
- 160g lískových oříšků
- 80g másla
- 4 lžíce medu
- 2 banány
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- špetka soli
- + 100g kvalitní hořké čokolády a 20g másla na polevu
Postup:
- Rozehřejte troubu na 150°C.
- Odstraňte z oříšků slupky. Plech potáhněte pečicím papírem, nasypte na něj oříšky a vložte do trouby. Přibližně po pěti minutách budou mít popraskané slupky. Vyjměte je z trouby, nechte trochu zchladnout a pak je nasypte do utěrky a dobře promněte v rukou. Slupky se snadno odstraní. Oloupané oříšky pak nasekejte nožem na drobné kousky a vsypte do zadělávací mísy.
- 50g ovesných vloček nasypte do rendlíku, zalijte 100ml vody a uvařte na hustou kaši. Potom odstavte z ohně, přidejte máslo a med a nechte v horké kaši rozpouštět. Mezitím oloupejte banány, v misce je rozmačkejte vidličkou a pokapejte citronovou šťávou. Uvařené vločky promíchejte s rozpuštěným máslem a medem, pak přidejte rozmačkané banány a znovu promíchejte.
- Do mísy k nasekaným oříškům přisypte zbylých 200g vloček s pudinkovým práškem a promíchejte. Přidejte špetku soli, ovesnou kaši s banánem a propracujte vařečkou na tužší těsto. Nechte pět minut odpočinout a pak znovu dobře promíchejte.
- Troubu nastavte na horkovzdušný režim.
- Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta malé placičky a ukládejte na plech. Pečte třicet až čtyřicet minut.
- Po vychladnutí namáčejte v čokoládové polevě.
Tipy:
- Pokud nemáte jemné ovesné vločky, nasekejte ty klasické v robotu.
- Aby se čokoláda na polevu při rozpouštění nesrazila nebo nepřipálila, zahřejte ji ve vodní lázni. Dejte ji spolu s máslem do teplovzdorné misky a tu postavte nad hrnec s vodou tak, aby se nedotýkala hladiny vody. Dobře funguje spojení menší hrnec – větší miska. Pak vodu zahřívejte, čokoláda se hladce rozpustí. Odstavte a nechte trochu zchladnout, teprve potom misku sundejte, ať se nepopálíte o horkou páru.
- Sušenky uchovávejte v suchu a chladu.