Ovesné sušenky s oříšky a čokoládou

Ovesné sušenky s oříšky a čokoládou

Minimálně sladké sušenky obsahují díky ovesným vločkám velkou porci vlákniny a díky oříškům kvalitní bílkoviny. Jsou skvělé jako odlehčená verze vánočního cukroví, které voní po vanilce, banánech a čokoládě. 

Suroviny:

(40 kousků, 2 plechy)

  • 250g jemných ovesných vloček
  • 160g lískových oříšků
  • 80g másla
  • 4 lžíce medu
  • 2 banány 
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • špetka soli 
  • + 100g kvalitní hořké čokolády a 20g másla na polevu

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 150°C.
  2. Odstraňte z oříšků slupky. Plech potáhněte pečicím papírem, nasypte na něj oříšky a vložte do trouby. Přibližně po pěti minutách budou mít popraskané slupky. Vyjměte je z trouby, nechte trochu zchladnout a pak je nasypte do utěrky a dobře promněte v rukou. Slupky se snadno odstraní. Oloupané oříšky pak nasekejte nožem na drobné kousky a vsypte do zadělávací mísy.
  3. 50g ovesných vloček nasypte do rendlíku, zalijte 100ml vody a uvařte na hustou kaši. Potom odstavte z ohně, přidejte máslo a med a nechte v horké kaši rozpouštět. Mezitím oloupejte banány, v misce je rozmačkejte vidličkou a pokapejte citronovou šťávou. Uvařené vločky promíchejte s rozpuštěným máslem a medem, pak přidejte rozmačkané banány a znovu promíchejte. 
  4. Do mísy k nasekaným oříškům přisypte zbylých 200g vloček s pudinkovým práškem a promíchejte. Přidejte špetku soli, ovesnou kaši s banánem a propracujte vařečkou na tužší těsto. Nechte pět minut odpočinout a pak znovu dobře promíchejte.
  5. Troubu nastavte na horkovzdušný režim.
  6. Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta malé placičky a ukládejte na plech. Pečte třicet až čtyřicet minut.
  7. Po vychladnutí namáčejte v čokoládové polevě.

Tipy:

  • Pokud nemáte jemné ovesné vločky, nasekejte ty klasické v robotu.
  • Aby se čokoláda na polevu při rozpouštění nesrazila nebo nepřipálila, zahřejte ji ve vodní lázni. Dejte ji spolu s máslem do teplovzdorné misky a tu postavte nad hrnec s vodou tak, aby se nedotýkala hladiny vody. Dobře funguje spojení menší hrnec – větší miska. Pak vodu zahřívejte, čokoláda se hladce rozpustí. Odstavte a nechte trochu zchladnout, teprve potom misku sundejte, ať se nepopálíte o horkou páru.
  • Sušenky uchovávejte v suchu a chladu.   
Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest